U želji da zadovolji regulatore, TikTok otvara svoj prvi podatkovni centar u EU

TikTok počeo preusmjeravati podatke evropskih korisnika u centar u Irskoj

U želji da zadovolji regulatore, TikTok otvara svoj prvi podatkovni centar u EU
TIKTOK - Logo

TikTok je počeo prenositi informacije o evropskim korisnicima u svoj novopokrenuti podatkovni centar u Irskoj, navodeći da se radi na otvaranju dva dodatna podatkovna centra u Evropi, uključujući jedan u Norveškoj i još jedan u Irskoj.

TikTokov potez da otvori podatkovni centar u Irskoj dolazi u trenutku kada Evropska unija ograničava velike online platforme Zakonom o digitalnim uslugama.

Iz kompanije su naveli da sarađuju s NCC grupom, sigurnosnom kompanijom sa sjedištem u Velikoj Britaniji, na reviziji svojih “podatkovnih kontrola i zaštite, praćenju protoka podataka, pružanju nezavisne provjere i prijavljivanju svih incidenata.”

Svi novi podatkovni centri dio su TikTokove inicijative “Project Clover” koja ima za cilj lokalizirati pohranu podataka evropskih korisnika.

To je evropski ekvivalent “Project Texas” u Sjedinjenim Američkim Državama, koji na sličan način ima za cilj ublažiti zabrinutost oko privatnosti podataka usmjeravanjem korisničkih podataka kroz poslužitelje u vlasništvu američke kompanije Oracle.

Dok zabrinutost oko veza TikToka s Kinom nastavlja rasti, vlade širom svijeta suzbijaju korištenje te aplikacije za razmjenu kratkih video sadržaja.

TikTok je zabranjen na uređajima u vlasništvu Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, Montana je krenula u potpunu zabranu aplikacije od 2024. godine, a Evropska komisija također je zabranila svom osoblju korištenje TikToka.

Matična kompanija aplikacije ByteDance, kineska firma koja je 2020. godine preselila sjedište u Singapur, pokrenula je inicijativu za stvaranje “sigurne enklave za evropske korisničke podatke TikToka”, kazao je Theo Bertram, potpredsjednik TikToka.

– Sve ove kontrole i radnje osmišljene su kako bi se osiguralo da su podaci naših evropskih korisnika zaštićeni u posebno dizajniranom zaštitnom okruženju i da im mogu pristupiti samo ovlašteni zaposlenici koji podliježu strogom nezavisnom nadzoru i provjeri – rekao je Bertram.

Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) nedavno je kaznio TikTok zbog postupanja s podacima djece. Ta je odluka dio istrage pokrenute 2021. godine o tome je li TikTok prekršio pravila EU-a o zaštiti podataka time što nije osigurao da njegovi procesi provjere dobi dovoljno štite privatnost djece između 13 i 17 godina.

Izvor: The Verge/Euronews

About The Author