Turski sud: Osman Kavala ostaje u zatvoru

Kavala je uhapšen u oktobru 2017. godine, a 2020. godine oslobođen je optužbi vezanih za proteste u Turskoj

Turski sud: Osman Kavala ostaje u zatvoru
Foto: Lefteris Pitarakis, FILE)/Ilustracija

Turski sud presudi je da filantrop Osman Kavala mora ostati u zatvoru, produžavajući mu pritvor na više od četiri godine bez osude nakon suđenja koje je potaknulo tenzije u odnosima Ankare sa zapadnim saveznicima.

Ranije ovog mjeseca Vijeće Evrope saopćilo je da je njegov odbor proslijedio Kavalov slučaj Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) kako bi utvrdio je li Turska propustila ispuniti svoju obvezu provedbe prethodne presude suda prije više od dvije godine da bi on trebao biti pušten na slobodu odmah.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naknadno je na pitanje o odluci rekao da Turska neće poštivati Vijeće Evrope ako oni ne poštuju turske sudove.

U ponedjeljak je turski sud donio odluku da Kavalu, jednog od najistaknutijih turskih zatočenika, zadrži u pritvoru i odredio sljedeće ročište za 21. marta.

Kavala je priveden u oktobru 2017. godine,a 2020. godine oslobođen je optužbi u vezi s protestima u Turskoj iz 2013. godine.

Nekoliko sati kasnije, drugi je sud naredio njegovo hapšenje na temelju optužbe za pokušaj rušenja ustavnog poretka u vezi s pokušajem državnog udara 2016. godine.

Kavaliju se sudi s još 51 osobom u kombinaciji tri odvojena slučaja zbog protest 2013. godine i pokušaja državnog udara 2016. godine.

Taj je sud kasnije donio odluku da ga pusti na slobodu po toj optužbi, ali mu je odredio pritvor zbog optužbe za špijunažu u istom predmetu, što je, kako su kritičari rekli, usmjereno na zaobilaženje presude ECHR-a.

Krajem 2019. godine ECHR je zatražio Kavalovo puštanje na slobodu zbog nedostatka razumne sumnje da je počinio krivično djelo, presudivši da je njegov pritvor poslužio da ga se ušutka.

Erdogan je prošlog oktobra zaprijetio da će protjerati ambasadore 10 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku i Francusku, nakon što su ponovili presudu ECHR-a kojom se traži Kavalaino oslobađanje.

Izvor: Al Jazeera

About The Author