Sjeverna Makedonija: Osiguran paket pomoći za medije

IFJ pohvalio napore sindikata medijskih djelatnika, kazavši da je to primjer koji treba slijediti

Sjeverna Makedonija: Osiguran paket pomoći za medije
Foto: AJB

U Sjevernoj Makedoniji usvojen je poseban paket pomoći za zaštitu novinara i podršku medijima, zahvaljujući naporima sindikata koji predstavlja medijske radnike u toj zemlji.

Vlada Sjeverne Makedonije prihvatila je prijedloge koje je iznio Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) kako bi pomogla novinarima i medijima da se nose s teškim uvjetima proizašlim zbog pandemije Covid-19.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) čestitali su novinarskom sindikatu u Sjevernoj Makedoniji na pregovorima o programu.

Paket pomoći odnosi se na juni, juli i august i pružit će subvencije za sve poslodavce u medijima koji nisu nezakonito otpustili zaposlenike za vrijeme krize, uključujući one koji su smanjili plaće zaposlenih – pod uvjetom da im isplate cijelu plaću.

Medijske organizacije obuhvaćene su programom subvencioniranja i dobit će finansijsku podršku na temelju zahtjeva sindikata i Makedonskog udruženja novinara (AJM).

– Naš zahtjev za finansijskom pomoći zaposlenima u medijima temelji se na načelu da samo socijalno i ekonomski osigurani zaposlenici u medijima mogu profesionalno izvršavati svoje dužnosti – odnosno da informiraju javnost na korektan, nepristran i pravodoban način – saopćeno je iz SSNM-a.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger pozdravio je odluku vlade Sjeverne Makedonije da podrži medijske radnike što je više od materijalne pomoći, to je znak, kaže, poštovanja prema instituciji novinarstva i pomoć u nesigurnosti profesije.

IFJ je čestitao SNMM-u na pružanju ove ključne podrške medijskim radnicima, a Bellanger ističe da je to primjer koji se treba slijediti.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author