Vijeće Evrope zabrinuto nakon što je Rusija označila novinare i aktiviste kao ‘strane agente’

Rusija upisala još pet osoba u registar Ministarstva pravosuđa “stranih masovnih medija koji obavljaju funkcije stranog agenta”

Vijeće Evrope zabrinuto nakon što je Rusija označila novinare i aktiviste kao ‘strane agente’

Vijeće Evrope izrazilo je zabrinutost zbog toga što je Rusija pojedine osobe označila kao “strane agente” nakon što je Moskva dodala pet osoba u registar za koji nevladini aktivisti kažu da se koristi kao način za onemogućavanje rada neistomišljenika.

Vijeće, jedna od vodećih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Evropi, izjavilo je da taj potez Rusije, općenito i Zakon o radu stranih agenata, “guši razvoj civilnog društva i slobodu izražavanja”.

Komentar Vijeća dolazi dan nakon što je Rusija rekla da je petero ljudi – uključujući troje novinara koji izvještavaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) i dvoje aktivista za ljudska prava – evidentirala u registar Ministarstva pravosuđa “stranih masovnih medija koji obavljaju funkcije stranog agenta”.

Prije toga, samo su nevladine organizacije (NVO) i grupe za zaštitu ljudskih prava finansirane iz registra, u skladu s ruskim usvajanjem kontroverznog “Zakona o stranim agentima” iz 2012. godine. Zakon je kasnije proširen tako da uključuje medije i neovisne novinare.

Zakonskim promjenama proširene su liste pojedinaca i grupa koje mogu biti označene kao “strani agenti” i predočene nove restrikcije, registracija i obvezno podnošenje izvještaja, kao i obveze medija da u svojim izvještavanjima kada spominju pojedince ili grupe s lista navedu njihov status.

Novi zakon kaže da pojedinci, uključujući i strane novinare, koji su povezani s ruskom politikom ili sakupljaju materijale i podatke u vezi s pitanjima obrane ili nacionalne sigurnosti Rusije, moraju biti stavljeni na listu stranih agenata.

Također se navodi da će pojedincima koji su označeni kao “strani agenti” biti zabranjeno da rade u državnoj službi, zakon ih prisiljava da svoja pisma upućena vlastima i drugi materijal obilježavaju oznakom “strani agent”.

– Označavanje pojedinaca, uključujući novinare, istraživače i branitelje ljudskih prava, kao strani agenti stigmatiziraju te osobe i riskiraju daljnje potkopavanje pluralizma i demokratije u Ruskoj Federaciji – navelo je Vijeće Evrope u saopćenju.

Tri navedene osobe povezane s RSE su Ljudmila Savickaja, Sergej Markelov i Denis Kamaljagin.

Istaknuti aktivist za ljudska prava Lev Ponomariov također je označen u registru, kao i aktivistica i radnica Crvenog križa Daria Apakončič.

Ministarstvo je 29. decembra ponovno proširilo popis, dodavši Centar za ljudska prava Nasiliu.net koji se bavi slučajevima nasilja u obitelji. Nova imena u registru dovode do ukupnog broja navedenih pojedinaca ili službi na 18, od kojih je većina povezana s RSE.

Prema ruskom kontroverznom “Zakonu o stranim agentima”, svaka osoba koja distribuira materijale publikacije ili pravne osobe koja je označena kao “strani agent”, učestvuje u njenom radu i prima novčana sredstva iz inostranstva, može biti prepoznata kao “agent stranih medija”.

Ministarstvo pravosuđa nije objasnilo na temelju čega je uključilo nova imena i službe u registar.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da je izmjena “Zakona o stranim agentima” radi uključivanja masovnih medija 2017. godine “recipročni odgovor” na američki zahtjev da se ruski državni kanal RT finansira prema Zakonu o registraciji stranih agenata SAD-a (FARA).

Američki dužnosnici rekli su da mjere nisu recipročne, tvrdeći da se američki i ruski zakoni razlikuju i da Rusija koristi svoje zakonodavstvo o “stranim agentima” kako bi ušutkala neistomišljenike i obeshrabrila slobodnu govora.

Američka grupa za zaštitu prava Human Rights Watch je 2017. godine opisala Zakon kao “razoran” za lokalne nevladine organizacije, rekavši da je više od desetak NVO-a prisiljeno zatvoriti svoja vrata.

Državna duma Rusije, Donji dom parlamenta, 23. decembra dala je konačno odobrenje Zakonu koji će omogućiti pojedincima i javnim subjektima da budu priznati kao strani agenti ako se smatra da su uključeni u političke aktivnosti “u interesu stranih država”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author