Kina i Hong Kong zabranili emitiranje BBC-ja

Prethodno je britanski regulator za medije Ofcom povukao licencu za Kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) za emitiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu

Kina i Hong Kong zabranili emitiranje BBC-ja

BBC World Newsu zabranjeno je emitiranje u Kini, saopćila je kineska Nacionalna uprava za radio i televiziju (NRTA) u najavi koja dolazi sedmicu danas nakon što je britanski regulator za medije Ofcom povukao licencu za Kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) za emitiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Regulatori su također odbili prijedlog CGTN-a za prijenos licence na novi entitet nakon što su ustanovili da će ga u konačnici i dalje kontrolirati Kineska komunistička partija, te je stoga diskvalificiran prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva.

Taj je potez uslijedio nakon dugotrajnih napetosti između britanskih regulatora i kineske televizije. Ofcom je ranije presudio da je CGTN u više navrata prekršio standarde nepristranosti svojim izvještavanjem o protestima u Hong Kongu.

Kineska NRTA u svojoj je izjavi tvrdi da je BBC World News emitirao izvještaje o Kini koji su “kršili načela istinitosti i nepristranosti u novinarstvu”.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova 4. februara kritiziralo je emitera zbog izvještavanja o kineskom odgovoru na pandemiju Covid-19 nazivajući ga “lažnim vijestima”.

– Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile poduzeti ovaj postupak. BBC je međunarodna televizijska kuća s najviše povjerenja i izvještava o pričama iz cijelog svijeta na nepristran način – kazao je glasnogovornik BBC-a u izjavi za CNN.

Peking je također u više navrata izrazio frustraciju BBC-jevim izvještajima o kineskim napadima na Ujgur i druge etničke muslimanske manjine u zapadnoj regiji Xinjiang.

BBC je objavio izvještaje u kojima se tvrdi da su žene sistemski silovane, seksualno zlostavljane i mučene u kampovima u regiji, gdje američki State Department procjenjuje da je do dva miliona ljudi navodno zatvoreno u logore.

Peking, koji tvrdi da su kampovi centri za stručno osposobljavanje koji pomažu u deradikalizaciji građana, optužio je emitera da je u regiji “pokrenuo širenje eksplicitnih laži o kineskoj politici”. BBC je za svoje izvještaje kazao da su tačni.

Nejasno je koliki će utjecaj imati kineska zabrana BBC World Newsa u kontinentalnoj Kini jer se BBC nije emitirao u domovima nego je bio dostupan samo u međunarodnim hotelima.

No, zabrana se proširila i na Hong Kong, gdje Peking sve više vrši kontrolu. Javna radiotelevizija Hong Kong (RTHK) najavila da će obustaviti emitiranje BBC World Service i BBC News Weekly.

– Odluka Kine o zabrani BBC World News u kontinentalnoj Kini neprihvatljivo je umanjenje slobode medija. Kina ima neka od najoštrijih ograničenja medijskih i internetskih sloboda u svijetu, a ovaj najnoviji korak samo će naštetiti ugledu Kine – ocijenio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Izvor: CNN

About The Author