FTV I BHT1: Zbog čega Lana Pudar nije važnija od jalove posjete Bruxellesu?

Lana Pudar je najsvjetlija tačka sedmice, i morala je dobiti bitno sadržajniji i bolji prostor u Dnevnicima, umjesto “očeva nacija“ koji nam se smiješe s briselskih pregovora

FTV I BHT1: Zbog čega Lana Pudar nije važnija od jalove posjete Bruxellesu?
Foto: N1

FTV: Izostala priča iz Potočara 

  1. – 10. juli 2022.

ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH: Sedmica je otpočela u predizbornom tonu: liste kandidata za Predsjedništvo BiH su, nekako, najvažnije vijesti, i autorica priloga u Dnevniku Danijela Regoje pravi analitički pristup. Ko su ljudi na listama, ko ih podržava, kakve su im politike i gdje se okreću za savjet, šta je alternativa postojećem poretku? Iako se nisu mogle izbjeći predizborne parole, novinarka temeljno pristupa situaciji te nam pojašnjava kako je dobar dio danas ujedinjene opozicije oko kandidata Denisa Bećirevića promijenio stranačke dresove. Na kraju se i ona i mi pitamo zašto: zbog istinske želje za promjenama ili nepresušne gladi za foteljama?

IGRE SU POČELE: Stranka za BiH je za Predsjedništvo kandidirala Nermina Šehovića, a kandidat tvrdi da nije potpisao izjavu. Može li policajac biti političar? Igre su počele, kako to pojašnjavaju na FTV-u. Šehović je policijski službenik u Zenici i nije mu dozvoljena kandidatura, odnosno jeste, ali kad napusti funkciju. Kako se desilo to da Šehović ne zna da je kandidat? Dvostruke funkcije nisu moguće, neumoljiva su pravila. Mnogo je nedoumica, ali je i FTV mogao na bolji način rastumačiti javnosti ovu izbornu dilemu.

KURBAN-BAJRAM I SREBRENICA: Naravno da su vijesti o Maršu mira iz Nezuka prema Potočarima zauzimale udarne termine Dnevnika, kao i emotivne priče preživjelih, onih koji su izgubili članove porodice u genocidu, i FTV je na pravi način iznijela ovaj koncept kulture sjećanja. Kurban-Bajram je također prikladno dobio svoje minute, uz priloge iz cijele BiH o običajima, tradiciji i povezivanju za praznike.

I federalni premijer Fadil Novalić je dobio svoje mjesto u Dnevniku, odnosno njegova upečatljiva izjava: “Svjedoci ste da sam ja ili nikakav političar ili slab političar, ali budite sigurni da u ekonomskom, socijalnom smislu radimo prave stvari“. Fadil Novalić je, podsjetimo, premijer kojem se sudi zbog afere “Respiratori”, ali se to sve rjeđe ili nikako ne spominje na ovdašnjim televizijama.

Ocjena: 5

 

BHT1: Šta će Dodik u Semberiji?

  1. – 10. juli 2022.

BRUXELLES I CIJENA PŠENICE: Odlazak tri predsjednika nacionalnih stranaka iz BiH u Bruxelles ponukala je BHT1 da napravi analitički prilog o svrsishodnosti ovog susreta, uz pitanja kakve pomake ili korake mogu napraviti. Istovremeno, pušten je i prilog iz Semberije o nezadovoljnim poljoprivrednicima zbog otkupne cijene pšenice i pozivanju jednog nezadovoljnika da Milorad Dodik dođe i uvjeri se u situaciju. E sad, Dodik bi, prema aktuelnoj funkciji, trebao biti zadužen za vanjsku politiku, ali ova izjava vraća nas na tvorničke postavke o tome ko je ima stvarnu moć u Republici Srpskoj. I čija se pika. Nažalost, reporter je propustio priliku da pita šta će Dodik u Semberiji, kad nije nadležan.

IMA LI KREDITA: Prilog o tome kako je, u skladu s kretanjima na globalnom tržištu, rast kamatnih stopa neminovan i u BiH, mogao je uz izjave stručnjaka i analitičara obuhvatiti i glas građana. Poseban uklon priče je o tome koliko se uopšte uzimaju kreditna zaduženja u bankama, kakav je interes građana, može li iko danas podići kredit s malim platama, te može li se preživjeti bez ovakvih zaduživanja.

ALMA ZADIĆ: Kada našu zemlju obilaze političari iz zemalja Evropske unije a porijeklom su sa ovih prostora, onda je to svakako prilika da se, umjesto protokolarnih zabilješki, napravi priča o njihovom uspjehu. Takva je bila prilika u slučaju austrijske ministrice pravde, rođene u Tuzli, Alme Zadić.

 

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Razumijemo da ne priliči propitivati bajramsku hutbu reisa Kavazovića na sami praznik, ali i FTV i BHT1 su propustile priliku da upute kritiku na račun njegovih poruka o “promoviranju nemorala”, ovaj put uperenih konkretno na čin golog glumca ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, te zašto takve poruke izostaju kada je riječ o nemoralnom ponašanju u institucijama BiH i potpunom odsustvu nerazumijevanja situacije u kojoj su se našli građani.

Umjesto u sportskom bloku, priča o Lani Pudar trebala se naći u prvim minutama Dnevnika na oba javna servisa. TV prilog o njenim uspjesima, životu, izjave roditelja, trenera, kolega i kolegica iz kluba, pokušaj da se sažme ovaj nevjerovatni uspon mlade Mostarke, ali to nismo imali priliku vidjeti na FTV-u i BHT1. Šteta je ne promovirati ovakav uzor mladima, ne prenijeti poruke o tome koliko je važno sistemsko podržavanje uspješnih sportista, te da država treba učiniti puno puno više od sporadičnih donacija za djecu poput Lane.

 

 

 

 

Plus sedmice

BHT1 

Pohvalno i potrebno: poskupljenja su i dalje u fokusu izvještavanja BHT-a te je upravo ovakav sadržaj na televizijama u interesu javnosti. Posjeta tržnim centrima, upoređivanje cijena, ukazivanje na nagla poskupljenja određenih proizvoda, te svakako stavljanje u kontekst, što je BHT1 i uradio: kako nemamo dovoljno vlastite proizvodnje, teško je ne biti u neovisnom položaju u odnosu na strana tržišta. Poruka na kraju: sve stigne na naplatu, svi dugovi, deficiti, sve će to proizvesti ogromnu inflaciju.

 

FTV

Reporterka Danijela Regoje ima odličan prilog o utrci za člana Predsjedništva BiH. Kampanja je u punom jeku. Predstavnici vlasti s bitno boljih pozicija, jer imaju budžete na raspolaganju, hodaju okolo i pomažu budžetskim novcem – jer su tako u mogućnosti sad kad je nezvanična utrka krenula. Do oktobra ćemo vidjeti kako sistem može da funkcioniše – njegovi vladari znaju da moraju opet na izborni megdan. Hoće li građani povjerovati?

 

 

 

Minus sedmice

BHT1

Protesti građana širom BiH na kojima se od političara traže konkretna rješenja kao odgovor na postojeću krizu. U Banjoj Luci su prenesene satirične poruke, poput “Neću platu, hoću obećanja”, okupljeni su tražili da se udvostruče akcize na gorivo i PDV na osnovne namirnice, rečeno je da se političari pate i da im treba pomoći. Reporter je morao imati i izjavu, komentar nekoga iz vlasti o protestima, a u Sarajevu se moglo postaviti pitanje Saninu Musi o organizaciji anti-LGBTI protesta te je trebala time priča dobiti i drugačiju dimenziju, ali nam reporteri BHT-a nisu to priuštili.

 

 

FTV

Uvijek postoji način da se dođe do priče, a FTV je propustila napraviti prilog tragom provokacije na putu ka Potočarima: radi se o postavljenim fotografijama ubijenih i poginulih Srba i pripadnika Vojske RS-a na ruti kojom prolaze svi oni koji namjeravaju doći na  komemoraciju. Mogao se napraviti prilog sa nekim od onih koji su postavili fotografije, pitati ih da li znaju šta se dogodilo u Srebrenici, da li je ljudski provocirati na dane kad se obilježava tragedija, genocid.

 

 

About The Author