Dostavljene pritužbe na imenovanje Draška Milinovića za direktora RAK-a

Sve pritužbe trebaju razmotriti nadležne institucije i o svemu obavijestiti Vijeće ministara BiH

Dostavljene pritužbe na imenovanje Draška Milinovića za direktora RAK-a
Foto: Vijesti.ba

 

Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostavljene su pritužbe na imenovanje Draška Milinovića na za direktora Regulatorne agencije za komunikacija (RAK), potvrdila je danas novinarima u Sarajevu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kako je istaknula pritužbe će biti predate nadležnim institucijama koje trebaju provesti proceduru i o svemu obavijestiti Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Milinovića 14. jula na poziciju novog direktora RAK, čemu su se protivili predstavnici opozicionih partija pozivajući sve nadležne institucije kao i međunarodne organizacije da svim raspoloživim sredstvima utiču na zaustavljanje procedure njegovog imenovanja.

Oni su upozoravajući da je upravo RAK nekoliko puta kažnjavao javni RTV servis Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) dok je Milinović obavljao dužnost direktora te televizije.

RAK je izrekao 19 kazni RTRS-u u iznosu od 246.000 KM, a tadašnjem direktoru Milinoviću izrekao je kaznu od 15.000 KM zbog neprovođenja odluka i propisa RAK-a.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Deklaraciju kojom su osudili imenovanje Milinovića za direktora RAK-a na prijedlog Naroda i pravde.

– Smatramo ponižavajućim imenovanje Milinovića i to je još jedno povijanje kičme pred politikama koje veličaju ratne zločince i negiraju genocid – naveli su iz Naroda i pravde.

U skladu s usvojenom Deklaracijom u Skupštini KS, od predstavnika vlasti na državnom nivou zatražili su da zaštite dignitet i dostojanstvo naroda i građana koji žive u BiH, a posebno žrtava genocida i drugih zločina koje su počinili zločini.

Izvor: Klix/analiziraj.ba

About The Author