„Frieda ungefunzt“: Knjiga o hrabrosti

Nadža Agić ilustruje dječiju knjigu i donira dio prodaje udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“

„Frieda ungefunzt“: Knjiga o hrabrosti
Nadža Agić i Oliver Rückemann

Frieda je jedan mali pahuljasti bumbar sa velikim, budnim očima. Ali, Frieda je malo previse bucmasta i teška, pa ne moze letjeti. Barem joj tako svi govore, njoj kao i njenoj braći i sestrama bumbarima. Ali, jednog dana Frieda otkriva da to nije istina. Zapravo slučajno saznaje nešto drugačije i što je zapravo u njoj. Ona otkriva jednu dobro čuvanu tajnu. Zajedno sa svojim prijateljima prevazilazi naučene granica i osvaja nove horizonte.

„Frieda ungefunzt“ naziv je nove dječije knjige Olivera Rückemanna. „Bumbari su moje omiljene životinje. I kad sam se prošle godine vozio na biciklu, bumbar je doletio prema meni i odmah sam imao ovu priču u glavi“. Pun inspiracije Oliver je započeo pisanje knjige.

Ali, dječija knjiga ne funkcionira bez slika. Tako je Berlinčanin krenuo u potragu za ilustratorom – i našao je Nadžu Agić iz Hamburga.

Oliver Rückemann i Nadža Agić radili su godinu dana zajedno razvijajući ideje za knjigu i likove. „Tako sam naučila i digitalno da crtam, i nacrtala preko 80 crteža“, kaže 18-godišnja maturantica iz Hamburga.

U knjizi „Frieda ungefunzt“,  Frieda je heroina. Ali i Nadža je heroina, Nadža, koja je nevjerovatno talentovana za crtanje, je odlučila da dio prodaje donira udruzenju „Srce za djecu oboljelu od raka“. „Djeca su naša budućnost i naša je dužnost da se pobrinemo o njima. U Bosni zdravstveni sistem nije tako dobar kao npr. u Njemackoj. Udruženje Srce za djecu ima jako dobru ideju i cilj je pomoći ovoj djeci. Moja velika želja je da im i ja pomognem“, kaže Nadža.

Poruka knjige jest „Mi volimo našu djecu i želimo samo najbolje za njih. Zato je važno da podržavamo njihove talente, da imamo više povjerenja u njih, da ih pustimo da i oni mogu nešto da odluče i da su greške u zivotu OK, jer se iz njih uči“, rekla je Agić.

Knjiga je gotova i kako bi financirali štampanje, Rückemann i Agić su pokrenuli crowdfunding kampanju koja je još uvijek aktuelna.

Možete poručiti knjigu s majicom ili jednostavno finansijski podržati projekt štampanja knjige.

About The Author