Novi federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH trebao bi biti Ramo Isak poznat po prijetnjama novinarima

Osim što je prije dva mjeseca prijetio novinaru Gutiću i ranije je osuđivan zbog nasilničkog ponašanja, u jednom slučaju upravo zbog prijetnji novinaru

Novi federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH trebao bi biti Ramo Isak poznat po prijetnjama novinarima
Foto: CIN.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upotrebom bonskih ovlasti nametnuo je dvodnevne izmjene Ustava FBiH kojima je omogućeno da se odblokira proces imenovanja novog saziva Federalne vlade koja već četiri godine djeluje u tehničkom mandatu.

Međutim, nova parlamentarna većina formirana nakon prošlogodišnjih oktobarskih općih izbora za federalnog ministra unutrašnjih poslova predložila je Ramu Isaka zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koji je ranije prijetio novinarima online magazina Žurnal.

Naime, Isak je uputio prijetnje novinaru Amarildu Gutiću 21. februara ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu i prijetećim, ljutitim glasom ga upozoravao da “prestane pisati o njegovoj djeci”.

Prijetnje su upućene uoči održavanja ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala. Prije nekoliko mjeseci, prema navodima Žurnala, Isak je također prijetio Gutiću i tražio od različitih osoba da novinaru poruče kako će se “konačno obračunati s njim”.

Reagirao je tada i Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđujući te prijetnje te zatražio od nadležnih institucija da hitno istraže ovaj slučaj i sankcioniraju Isaka.

– Ove prijetnje moraju se shvatiti veoma ozbiljno, posebno s obzirom na činjenicu da je Ramo Isak već dva puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja. Jedna od tih presuda iz 2011. godine bila je upravo zbog prijetnji novinaru, kada je Isak osuđen na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora – podsjetili su.

Napomenuli su tada da je legitimno pravo Rame Isaka, kao i svakog drugog građanina, da pokreće tužbe za klevetu protiv novinara i medija za koje smatra da o njemu pišu neistine – što je Isak i učinio u ovom slučaju.

Međutim, pokušaji da se novinari prijetnjama nasiljem natjeraju da prestanu pisati o određenim osobama ili temama su apsolutno neprihvatljivi i predstavljaju krivično djelo koje mora biti sankcionirano.

– Navedeni slučaj ima još veću težinu s obzirom da je Ramo Isak osoba koja obavlja javnu i političku funkciju zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza – naveli su BH novinari, a sada je predložen za ministra.

Ramo Isak, kao i njegov sin Arnel Isak, bili su do sada članovi Narodnog evropskog saveza (NES), stranke koja je odustala od parlamentarne većine. Arnel Isak mogao bi biti presudan glas za imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH koji bi trebao odobriti Predstavnički dom.

About The Author