Spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Motiv je, kaže tužitelj, sprečavanje novinarke da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije

Spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Crnogorski tužitelji objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat već pokušan u proljeće 2018. godine.

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubojstva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužitelji.

Ista grupa osumnjičena je i za pokušaj ubojstva 2018. godine kada je Lakić ranjena u nogu.

– Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije – kazao je Čađenović.

Novinarska udruženja ranije su zatražila od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, prvi put je napadnuta udarcima u glavu u martu 2012. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u maju 2018. godine na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump.

Izvor: Hina/Fena

About The Author