“Šindler iz Nevesinja” pao u zaborav – Srpski policajac u jeku rata spasio je brojne Bošnjake

Policajac Đuro Ivković umro je 2008. godine. Posthumno mu je dodjeljena nagrada “Duško Kondor” za građansku hrabrost

“Šindler iz Nevesinja” pao u zaborav – Srpski policajac u jeku rata spasio je brojne Bošnjake

Đuro Ivković, rođen je 1934. u mjestu Drežanj, opština Nevesinje. Prije rata i u ratu radio je kao policajac u Nevesinju a ostao je upamćen kao čovjek koji je spasio brojne Bošnjake ovog kraja iz zatočeništva policijske stanice u kojoj je radio.

Iako svjestan rizika kojima se izlaže, manifestovao je građansku hrabrost kada je u julu 1992. spasio sigurne smrti tri dječaka iz porodice Ćatić: Irfana, 11 godina (1980.) Džemala, 12 godina (1979.) i Dženisa, 8 godina (1984.) iz zatočeništva u podrumu policijske stanice Nevesinje. Ivković je organizovao njihovo prebacivanje na sigurno.

Takođe, Ivković je spasio i šestomjesečnu bebu i djete od tri godine Nure Mičijević iz zatočeništva u podrumu policijske stanice Nevesinje i organizovao njihovo prebacivanje na teritoriju koja je za njih bila sigurna. Nakon toga Ivković je spasio i samu Nuru Mičijević i omogućio joj da pređe na sigurno gdje je pronašla svoju djecu.

Ipak “nevesinjski Šindler” nije se na ovome zaustavio.

Ostalo je upamćeno da je spasio i dvije starije nene koje su takođe bile zatočene i na izmaku snage. I njih je uspio neopaženo izbaviti iz tamnice i prebaciti na teritoriju koja je za njih bila sigurna.

Svjedoci tvrde da je Ivković od prvog do poslednjeg dana rata uspješno slijedio svoj stav da je „u ratu najvažnije sačuvati obraz i porodicu“.

I pored svega, Đuru niko nigdje ne spominje i o njegovom herojskom podvigu se skoro nikako ne zna!

Policajac Đuro Ivković je umro , 2008. godine a osim fondacije Gariwo iz Sarajeva, koja mu je posthumno 2009. godine dodijelila nagradu “Duško Kondor” za građansku hrabrost, danas se rijetko ko sjeti Đure Ivkovića, istinskog heroja rata u Hercegovini.

Izvor: nova-yuga.info/novidani.com

About The Author