Prije više od 40 godina dodijeljen Pulitzer za novinarsku patku

Debakl Washington Posta šokiralo je američko novinarstvo i razljutilo Washington koji je uložio velika sredstva u potragu za osmogodišnjim ovisnikom

Prije više od 40 godina dodijeljen Pulitzer za novinarsku patku

Ove sedmice navršila se 41 godina od kako je 1981. godine Pulitzerova nagrada za novinarstvo po prvi put dodeljena afro-amerikanki Janet Cooke reporterki Washington Posta za priču koja se nikada nije dogodila.

Najpoznatiju svjetsku novinarsku nagradu Cooke je dobila za tekst „Jimmyjev svijet“ (Jimmy’s World) o osmogodišnjem heroinskom ovisniku, ali je dva dana kasnije priznala da je cijelu priču izmislila. Tako osramoćena, dala je otkaz i vratila Pulitzerovu nagradu, a Washington Post izvinio se američkoj i svjetskoj javnosti zbog takvog propusta.

Cookeova priča, objavljena 28. septembra govori o životu i pogledima 8-godišnjaka identificiranog kao Jimmy. Priča kaže da je bio ovisan o heroinu od svoje pete godine, kada je dečko njegove majke prvi put dopustio djetetu da proba heroin. Rečeno je da je majčin partner bio diler heroina, te da su Jimmyjeva majka i baka također bile ovisnice o heroinu.

U priči se navodi kako je Jimmy rekao da je išao u školu samo kako bi naučio matematiku kako bi mogao biti bolji diler droge kada odraste. U priči, Jimmy je usporedio život pod utjecajem heroina sa odlaskom na svaku vožnju u zabavnom parku u jednom danu. Na kraju članka opisana je scena u kojoj je majčin partner Jimmyju ubrizgao heroin. “Uskoro, čovječe, moraš naučiti ovo raditi sam”, citiran je majčin partner.

Cooke je rekla svojim urednicima prije objave članka da je razgovarala s Jimmyjem i njegovom majkom jer im je obećala anonimnost. Cooke je također rekla urednicima da joj je majčin dečko prijetio ako bilo koje vlasti ili policija otkriju gdje se Jimmy nalazi.

Deteljan izvještaj novina o aferi nalazio se na naslovnici i bio je napisan na tri i pol stranice. On zaključuje da Jimmy, mladi ovisnik, nikada nije postojao, da je priča bila laž, te da su urednici u novinama napustili svoj profesionalni skepticizam od dana kad je Janet Cooke angažirana do trenutka kada je novinama donijela najveće poniženje, rečeno je u novinama te 1981. godine.

Debakl Washington Posta šokiralo je američko novinarstvo i razljutilo Washington koji je uložio velika sredstva u potragu za osmogodišnjim ovisnikom. New York Times tada je primijetio da je saga o Janet Cooke bila “najnevjerojatnija” epizoda u 65-godišnjoj historiji Pulitzerove nagrade.

Nakon što se bura stišala, Gabriel García Márquez je u jednom svom tekstu izrazio žaljenje što je Janet dobila Pulitzerovu nagradu za falsifikat, ali i žaljenje što nije dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Odbor za Pulitzerovu nagradu povukao je na današnji dan 15. aprila 1981. godine svoju nagradu  novinarki Washington Posta Janet Cooke nakon što je priznala da je njezina nagrađivana priča izmišljotina.

Cookeova priča, “Jimmy’s World”, bila je o navodnom 8-godišnjem ovisniku o heroinu u Distriktu Columbia. Rečeno je da se temelji na intervjuima s dječakom, njegovom majkom i majčinim momkom.

Cooke je priznala da nikada nije srela niti intervjuirala nikoga od tih ljudi te da je priču o Jimmyju izmislila na temelju informacija o ovisnosti o heroinu u Washingtonu koje je prikupila od raznih socijalnih radnika i drugih izvora.

Njezino priznanje uslijedilo je nakon otkrića da su određene izjave koje je dala u autobiografskom izvještaju Pulitzerovom odboru također bile lažne.

Cooke je rekla da je magna cum laude diplomirala na Vassar Collegeu i da je magistrirala na Univerzitetu u Toledu. Zapravo, pohađala je Vassar na prvoj godini i diplomirala je umjetnost na Univerzitetu u Toledu.

– Tragedija je da je neko tako talentiran i obećavajući kao što je Janet Cooke, sa svime što joj ide, osjećao da mora krivotvoriti činjenice – rekao je Benjamin C. Bradlee, izvršni urednik The Washington Posta.

– Kredibilitet novina je njegova najdragocjenija imovina, a gotovo u potpunosti ovisi o integritetu njihovih novinara. Kada se taj integritet dovede u pitanje ne preostaje ništa drugo nego da se izvinimo čitateljima, Savjetodavnom odboru Pulitzerovih nagrada i odmah počnete s teškim zadatkom povratka našeg kredibiliteta. To radimo – dodao je.

Cooke koja je imala 26 godina kazala je da je članak bio ozbiljan lažni prikaz zbog čega duboko žali. Izvinila se novinama, profesiji, Pulitzerovom odboru i svim tražiteljima istine.

Pre dvije godine produkcijska kuća i streaming platforma Netflix je na svom Twitter nalogu potvrdila da radi na filmskom projektu o najvećoj novinarskoj patki druge polovine XX vijeka.

Izvor: NUNS/mediji

About The Author