Julian Assange doživio moždani udar u zatvoru

Assange se bori da zaustavi izručenje SAD-u gdje bi mu se trebalo suditi za otkrivanje državnih tajni

Julian Assange doživio moždani udar u zatvoru
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Osnivač Wikileaksa Julian Assange doživio je moždani udar u zatvoru Belmarsh, a njegova zaručnica Stella Moris da se to događa dok vodi pravnu bitku da spriječi izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

On se nalazi se u pritvoru u strogom zatvoru, a kako javljaju pati od problemima s pamćenjem i znakovima neurološkog oštećenja.

Manji moždani udar se navodno dogodio u vrijeme pojavljivanja na Visokom sudu putem video linka iz Belmarsha prije dva mjeseca i smatra se da je to potaknuto stresom zbog njegove aktuelne borbe za izručenje

Od tada je obavio magnetsku rezonancu i uzima lijekove.

Advokatica Moris izjavila je za The Mail on Sunday da se boji da bi ovaj manji moždani udar mogao biti preteča većeg napada. To povećava strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što je duže traje pravna bitka.

– Hitno se to mora riješiti. Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se događa Julianu. Neprestani sudski sporovi su psihički izuzetno stresni – dodala je.

Moris je rekla da je Assange doživio manji moždani udar 27. oktobra dok je sjedio na saslušanju o svom mentalnom zdravlju i riziku od samoubistva.

Assange će dočekati svoj treći Božić iza rešetaka jer ga je u petak pogodio veliki neuspjeh kada je američka vlada dobila odluku Visokog suda što ga je dovelo korak bliže izručenju.

Assange je u Americi tražen zbog navodne zavjere za dobivanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada procurjelih dokumenata koji se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku.

Američke vlasti pokrenule su osporavanje izručenja pred Visokim sudom protiv odluke tadašnje okružne sutkinje Vanesse Baraitser koja je u januaru izrekla presudu da se Assange ne smije izruliti SAD-u jer postoji stvarni rizik od samoubistva.

Izvor: The Mirror

About The Author