Julian Assange doživio moždani udar u zatvoru

Assange se bori da zaustavi izručenje SAD-u gdje bi mu se trebalo suditi za otkrivanje državnih tajni

Julian Assange doživio moždani udar u zatvoru

Osnivač Wikileaksa Julian Assange doživio je moždani udar u zatvoru Belmarsh, a njegova zaručnica Stella Moris da se to događa dok vodi pravnu bitku da spriječi izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

On se nalazi se u pritvoru u strogom zatvoru, a kako javljaju pati od problemima s pamćenjem i znakovima neurološkog oštećenja.

Manji moždani udar se navodno dogodio u vrijeme pojavljivanja na Visokom sudu putem video linka iz Belmarsha prije dva mjeseca i smatra se da je to potaknuto stresom zbog njegove aktuelne borbe za izručenje

Od tada je obavio magnetsku rezonancu i uzima lijekove.

Advokatica Moris izjavila je za The Mail on Sunday da se boji da bi ovaj manji moždani udar mogao biti preteča većeg napada. To povećava strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što je duže traje pravna bitka.

– Hitno se to mora riješiti. Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se događa Julianu. Neprestani sudski sporovi su psihički izuzetno stresni – dodala je.

Moris je rekla da je Assange doživio manji moždani udar 27. oktobra dok je sjedio na saslušanju o svom mentalnom zdravlju i riziku od samoubistva.

Assange će dočekati svoj treći Božić iza rešetaka jer ga je u petak pogodio veliki neuspjeh kada je američka vlada dobila odluku Visokog suda što ga je dovelo korak bliže izručenju.

Assange je u Americi tražen zbog navodne zavjere za dobivanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada procurjelih dokumenata koji se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku.

Američke vlasti pokrenule su osporavanje izručenja pred Visokim sudom protiv odluke tadašnje okružne sutkinje Vanesse Baraitser koja je u januaru izrekla presudu da se Assange ne smije izruliti SAD-u jer postoji stvarni rizik od samoubistva.

Izvor: The Mirror

About The Author