Novinarima svečano dodijeljena Nobelova nagrada za mir

Za sebe kažu da predstavljaju protuotrov tiraniji i autoritativnim vladama zemalja u kojima žive

Novinarima svečano dodijeljena Nobelova nagrada za mir

Dvoje novinara Maria Ressa s Filipina i njen kolega laureat Dmitry Muratov iz Rusije koji su podijelili ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobili su svoje nagrade tokom ceremonije u Norveškoj, kada su upozorili da je svijetu potrebno nezavisno izvještavanje kako bi se suprotstavili moći autoritarnih vlada.

Norveški Nobelov odbor dodijelio im je Nobelovu nagradu za mir 2021. za njihovu odvojenu borbu za slobodu izražavanja u zemljama u kojima su novinari bili suočeni s upornim napadima, uznemiravanjem i ubistvima.

Godine 2012. Ressa, 58, suosnivačica je Rapplera, novinske web stranice koja na kritički način izvještava o potezima filipinske vlade. Muratov (59) bio je jedan od osnivača 1993. godine nezavisnih ruskih novina Novaya Gazeta.

– Da, režimo i grizemo. Da, imamo oštre zube i snažan stisak, ali mi smo preduvjet za napredak. Mi smo protuotrov protiv tiranije – rekao je Muratov o novinarima.

Muratov je također iskoristio svoj govor kako bi upozorio na potencijal rata između Rusije i Ukrajine. Gomilanje ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom dovelo je do zapadnih diplomatskih napora da spriječi invaziju, za koju Kremlj tvrdi da ne planira.

– U glavama nekih ludih geopolitičara, rat između Rusije i Ukrajine više nije nešto nemoguć, ali znam da ratovi završavaju identificiranjem ubijenih vojnika i razmjenom zarobljenika – rekao je Muratov.

Pozvao je na minutu šutnje tokom ceremonije dodjele u čast novinarima poginulim dok su obavljali dužnost.

Poznata po istragama o korupciji i kršenju ljudskih prava u Čečeniji, Novaya Gazeta je izgubila šest svojih saradnika od 1990-ih, uključujući istaknutu novinarku Annu Politkovskaya, koja je ubijena 2006. godine.

– Ustanimo i minutom šutnje odajmo počast mojim i novinarskim kolegama Marije Resse, koji su dali živote za ovu profesiju, i pružimo podršku onima koji trpe progone. Želim da novinari umiru od starosti – kazao je Muratov.

Ressa, prva osoba s Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, ponudila je tmurnu ocjenu medijske industrije, kazavši da je era nadmetanja za vijesti mrtva.

– Moramo pomoći nezavisnom novinarstvu da preživi, prvo dajući veću zaštitu novinarima i suprotstavljanju državama kojima novinari smetaju – dodala je.

Ressa je također pokrenula žestoki napad na američke tehnološke divove, optužujući ih da su izazvali poplavu “toksičnog nasilja” na društvenim mrežama koje su “dopustile virusu laži da zarazi svakog od nas, suprotstavljajući nas međusobno, iznoseći naše strahove, bijes i mržnju, te postavljanju pozornice za uspon autoritaraca i diktatora širom svijeta”.

Njena web stranica vrlo je kritična prema filipinskom predsjedniku Rodrigu Duterteu, i protiv nje je podneseno sedam tužbi u zemlji gdje bi mogla dobiti stogodišnju kaznu zatvora.

Trenutno je na uvjetnoj slobodi, dok čeka ishod žalbenog postupka nakon što je prošle godine osuđena za klevetu. Morala je od četiri suda zatražiti dopuštenje da otputuje i osobno preuzme Nobelovu nagradu u Oslu.

Zajedno s medaljama s likom osnivača nagrade Alfreda Nobela i priznanjem, laureati su dobili 10 miliona kruna (1,1 milion dolara).

Ceremonije u čast svim najnovijim nobelovcima održavaju se u Oslu i glavnom gradu Švedske, Stockholmu, 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela.

No, zbog pandemije koronavirusa, Nobelove nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i ekonomiju dodijeljene su tokom svečanosti u rodnim mjestima laureata.

Robert Mahoney, zamjenik izvršnog direktora Komiteta za zaštitu novinara, rekao je za Al Jazeeru da je dodjela Nobelove nagrade za mir novinarima “iznimno važna i iznimno dobrodošla” kako bi se istaknuli rastući izazovi i prijetnje s kojima se mediji suočavaju.

– Ovo je prvi put u više od 80 godina da su novinari nagrađeni Nobelovom nagradom za mir, a novinari koji su osvojili nagradu s Filipina i Rusije su iz dvije zemlje u kojima je nevjerojatno opasno i teško biti nezavisan novinar – rekao je.

Kaže da je ovo vrlo dobrodošao potez te je izrazio nadu će to pomoći naglašavanju problema novinara na globalnom nivou, koji svaki dan stavljaju svoj život ili svoju slobodu na kocku kako bi donijeli vijesti.

Izvor: Al Jazeera

About The Author