RTRS I BNTV: Kako je „istorijska sjednica“ ostala bez nužnog jedinstva

Izvještavajući o sjednici NSRS-a, entitetski javni servis ponovo je demonstrirao svoj raskošni propagandni potencijal, dok su gledatelji privatne TV stanice iz Bijeljine mogli dobiti sve relevantne informacije

RTRS I BNTV: Kako je „istorijska sjednica“ ostala bez nužnog jedinstva
Foto: NSRS

 

RTRS: Klasična propaganda

  1. – 12. decembar 2021.

DVA IZVJEŠTAJA O ISTOJ TEMI: „Častan i važan dan.“ „Srpska ima snage da vrati nadležnosti.“ Ovim rečenicama otvoren je Dnevnik 10. decembra, što je bio uvod u izvještaj sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen set zaključaka o vraćanju nadležnosti sa BiH na ovaj entitet. Brižljivo birani dijelovi obraćanja Milorada Dodika i Željke Cvijanović poslanicima, kao i ministara u Vladi RS, nalikovali su na klasičnu propagandu kojom se kupi naklonost glasača.

I za RTRS sasvim očekivano: umjesto jednog, gledateljima su ponuđena dva izvještaja na istu temu. Drugi je pripremio Anđelko Jandrić patetičnom najavom: „Ni na istorijskoj sjednici nije postignuto svesrpsko jedinstvo.“ Kao neko ko u kontinuitetu stoji iza svih odluka vlasti, lideri opozicije predstavljeni su kao „zli momci“, a da pritom uredništvu ni u jednom trenutku nije bila namjera da otvori temu kuda bi BiH odveli svi jednostrani potezi vlasti RS-a. Stoga se tokom izvještaja, nakon svake izjave opozicije, tačnije samo Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, emituju izjave Cvijanović ili Dodika, koji ih optužuju da su „nemoćni da urade išta konkretno građane plaše ratom“.

PARLAMENTARNI JAD: Bez jasnog navođenja razloga, Nedeljko Čubrilović povukao se na nedefinisano vrijeme iz rada Narodne skupštine RS i kormilo predsjednika prepustio Denisu Šuliću, mladom političkom kadru SNSD-a, čije je predsjedavanje parlamentom ogolilo sav jad političkog života ovog bh. entiteta. I sve to uz punu podršku RTRS-a, što se jasno vidjelo kada je kao izdvojena vijest pripremljen Šulićev odgovor OHR-u preko Twittera. Tako smo čuli da je “navodnoj zamjenici navodnog visokog predstavnika poručio da ne može prisustvovati sjednici parlamenta“.

PLATFORMA VLASTI: Dnevnik javnog servisa RS-a postao je mjesto koje ustupa prostor svakom ko bespogovorno stoji iza odluka bilo vlasti bilo onih političkih struktura/stranaka u BiH koje podržavaju politiku SNSD-a. Izdvajamo izjavu profesora ustavnog prava (nije navedeno gdje) koji je dao „savjet“ HDZ-u BiH. Odnosno, pozvao ih da „bojkotom izbora omoguće stavljanje van snage protupravnog zakona Valentina Inzka“.

NEUTEMELJENI OPTIMIZAM: Širenje neutemeljenog optimizma dio je uređivačke politike RTRS-a. U nedjelji iza nas, omiljeni termin u rječniku novinara javnog servisa je „istorijsko“. Pa smo osim istorijske sjednice Narodne skupštine saznali i za „istorijske šanse“ privrede u ovom entitetu. Jer se velike svjetske kompanije odlučuju na povlačenje iz azijskih zemalja pa, tvrde na RTRS-u, sada su zainteresovane da svoje poslove prebace u RS. Mišljenja nezavisnih ekonomskih eksperata, gledatelji Dnevnika 2 ne mogu čuti. A oni jasno upozoravaju da niko neće investirati  kapital u državu u kojoj u kontinuitetu traju političke blokade i koja je na korak do mogućeg izbijanja sukoba.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović postao je za RTRS politička regionalna zvijezda. Očekivano, nakon relativizacije genocida u Srebrenici te niza uvreda koje je uputio Bakiru Izetbegoviću i Šefiku Džaferoviću. A kada već Milanović tako brani politiku Milorada Dodika, onda se izignorišu sramne izjave koje je izrekao povodom ubistva zagrebačke obitelji Zec 1992. godine. Srpske obitelji, da budemo precizni, kao što je za RTRS nebitna i salva uvreda na račun Milorada Pupovca.

Ocjena: 1

 

BNTV: Profesionalno o sjednici

  1. – 12. decembar 2021.

OBRAZLOŽENJE OPOZICIJE: Precizno i profesionalno, gledatelji Dnevnika 10. decembra informisani su o sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je blok vladajućih stranaka usvojio zaključke kojima se Vlada obavezuje da pripremi set zakona za prenos nadležnosti u domenu odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa sa BiH na ovaj entitet.

Dan kasnije, ova tema i dalje je bila u fokusu. Pažnja je posvećena obrazloženjima opozicionih stranaka zašto skupštinske zaključke nisu podržali i ponovljenim upozorenjima na posljedice za mir i stabilnost BiH.

U Banjaluci, skupštinska većina predvođena SNSD-om, u kontinuitetu, od okončanja lokalnih izbora, opstruira rad gradonačelnika Draška Stanivukovića, pred kojeg iz mjeseca u mjesec postavlja nove finansijske zahtjeve, odnosno isplate sredstava za radnike u institucijama ili pojedince za koje Grad po zakonu nije nadležan. Posljednja je bila pokušaj blokade usvajanja rebalansa budžeta. Ovo izdvajamo zbog činjenice da novinari BNTV-a redovno prate rad vlasti u najvećem gradu RS-a i da je po prvi put tokom 22 godine zabilježeno da SNSD nije uspio u svom naumu. Naime, dio odbornika stranaka koje čine većinu otkazali su poslušnost Dodikovoj stranci i interese građana stavili u prvi plan.

Izdvojeno

Pokušaji da se reporterskim uključenjima u Dnevnik da određena dinamika pokazali su se krajnje neuspješnim. Naime, reporterska javljanja imaju smisla dok je određeni događaj u toku ili je netom okončan. Ali kada se novinar javlja iz polumraka ispred neke institucije da bi ukratko prepričao sadržaj onog što u izvještaju slijedi, onda to gubi svaki smisao.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Kod BNTV-a bilježimo pozitivne pomake u sadržaju vijesti i načinu na koji su prezentirane u odnosu na prethodni period. No, kada je u pitanju Srbija, tu uredništvo ostaje pri neskrivenom favorizovanju Aleksandra Vučića i njegovih ljudi.

Ipak, kada se uporede sadržaji izvještaja o ključnim političkim temama u BiH, prednost, i to neuporediva, na strani je ove medijske kuće. Jer sve što uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a nudi samo je žalosna propaganda koja će ući u anale neprofesionalizma.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Opozicija u Republici Srpskoj godinama je prihvatala da bude marioneta u rukama Milorada Dodika, a odbijanjem da podrže zaključke Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti prvi put su jasno pokazali političku zrelost. No, kako smo i ranije  navodili, pošto RTRS nikada ne propituje nijednu odluku vlasti, kao ni posljedice koje te odluke mogu proizvesti, bio je ovo još jedan povod da se pod motom „zazivanja svesrpskog jedinstva“ opozicija proglasi nacionalnim izdajicama. Ili, kako Branka Kusmuk navodi, „dio udruženog sarajevskog poduhvata“, odnosno dio „udruženog antisrpskog jedinstva na relaciji Sarajevo – Bruxelles – Washington“.

Minus sedmice

RTRS

I dok su predstavnici vlasti RS-a bili koncentrisani na nastavak priče o vraćanju nadležnosti, jasno je da su time htjeli skrenuti pažnju s pripremljenog prijedloga budžeta za narednu godinu. Jer, vraćanje nadležnosti za sobom povlači osnivanje novih institucija, zapošljavanje ljudi i sve to već u prvoj polovni 2022. godine. Stoga je i otvoreno pitanje zašto novac za to nije predviđen u budžetu. Novinari su odgovor potražili  od ministrice finansija i premijera. Koji tvrde da sredstva za te namjene postoje, ali ne pojašnjavaju iz kojih izvora i u kojem iznosu.

BNTV

Vijest/izjava Aleksandra Vučića da se Srbija mora dodatno naoružati jer se sigurnosna situacija usložnjava. Gdje, na koji način, ko bi to mogao ugroziti Srbiju, pitanja su vrijedna traženja odgovora. Ali, na isti način na koji RTRS ne propituje nijednu tvrdnju ili izjavu Milorada Dodika, BNTV ima odnos prema Vučiću. Na ovo upozoravamo u svjetlu niza neodmjerenih izjava  ministara u Vladi Srbije u kojima iskazuju podršku politici Milorada Dodika i činjenici da su uoči i nakon sjednice Narodne skupštine RS u Banjaluci boravili ministar policije i ministar vanjskih poslova.

 

About The Author