FTV I BHT1: Kako smo opet zaličili na devedesete

Javne televizije su prošle sedmice podsjećale na medije iz decenije u kojoj smo se razišli sa svijetom. Političari koji prijete velesilama normalna su pojava, a posjete najbližih susjeda se minorizuju

FTV I BHT1: Kako smo opet zaličili na devedesete
Foto: Radiosarajevo.ba

 

FTV: Da li ste znali da Tužilaštvo BiH radi punom parom?

  1. – 13. decembar 2021.

ŠTA KAŽE BUDŽET? Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti okupirala je pažnju informativnih emisija. Urednica Merima Adembegović ispratila je najavu sjednice naslovom „Termin i želju imaju, a novca?“, aludirajući na to da je finansijska konstrukcija koja će podržati nove nadležnosti krajnje neizvjesna. U prilogu čujemo od ministrice finansija Zore Vidović da u novom budžetu nisu predviđena sredstva za vojsku i Upravu za indirektno oporezivanje, ali da će ta sredstva biti namaknuta iz rezervi ukoliko bude potrebe za tim. Znakovito „ako dođe do toga“ stavlja sumnju na ozbiljne namjere vlasti u manjem entitetu, koja, prema tvrdnjama opozicije, igra tek politički igrokaz pred izbore. FTV je osvijetlio ovu perspektivu pitajući se šta sve (ne) predviđa novi budžet.

KAKO JE TUŽILAŠTVO BiH POSTALO LOKOMOTIVA? No, ako je urednica Adembegović naslovom o novcu, kojeg očito nema u Republici Srpskoj, ili nije predviđen novim budžetom za nove nadležnosti, osvijetlila prirodu namjere SNSD-a i vladajuće koalicije, na drugom je mjestu naslovom promašila jer je navijački bodrila Tužilaštvo BiH. Urednica daje udarnu vijest i naslov „Tužilaštvo BiH radi punom parom – u fokusu korupcija i ratni zločini“. Gledatelji koji prate vijesti redovno mogli su se zapitati šta se to dogodilo preko noći pa da Tužilaštvo BiH odjednom radi, kako nam se objašnjava, kao lokomotiva, i da ih se još uz to kiti lovorikama na javnoj televiziji. I to je isto ono Tužilaštvo koje je do juče bilo na udaru kritika zbog unutrašnjih obračuna, u kojem je nedavno smijenjena glavna tužiteljica, i koje je opravdano na meti stručnih kritika zbog pada broja optužnica u velikim predmetima. FTV sada tvrdi da su nova hapšenja dokaz da Tužilaštvo BiH radi izvanredan posao, ali mediji bi morali biti oprezniji kada izvještavaju o radu institucije koja trpi kritike i bilježi porazne rezultate. Pa i onda kada smatraju da postoji nagovještaj promjene.

GENERALI, PA PLENKOVIĆ: Urednica Dejana Regoje pustila je prilog o službenoj posjeti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u osmoj minuti, i to nakon vijesti da su bh. generali saopštili Željku Komšiću da se stavljaju na raspolaganje domovini. Istina, odnosi između Zagreba i Sarajeva jesu zategnuti, ali to ne znači da javna televizija treba poniziti predsjednika hrvatske Vlade kada se sastaje sa našim zvaničnicima, ne dajući mu ekskluzivni tretman. Informativne emisije HRT-a počinjale su viješću da je Plenković u Sarajevu i tako je moralo biti i kod nas. Hrvatska je Bosni i Hercegovini među tri najznačajnija trgovinska partnera i susjed s kojim imamo najdužu granicu. Tenzije će proći, susjedi ćemo uvijek biti.

OCJENA: 3

BHT1: Isti tretman vlasti i opozicije

  1. – 13. decembar 2021.

OBJE STRANE RAVNOPRAVNO ZASTUPLJENE: BHT je opširno izvještavao o zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, gdje se raspravljalo o novim nadležnostima Republike Srpske, dajući jednako pravo izričaja i vlasti i opoziciji. Na svaku izjavu iz vladajuće koalicije, data je izjava iz opozicije. Urednica Željana Mehmedika sumirala je stavove obje strane, a u fokusu su bile i optužbe iz SDS-a da je tzv. povrat nadležnosti politička farsa. Urednik Milan Đurović na sam dan zasjedanja prenosi tvrdnju opozicije da SNSD i partneri vode Republiku Srpsku u rat. Milorad Dodik im odgovara da rat nije opcija. Dodikove i izjave Željke Cvijanović pratili su odgovori Mirka Šarovića i Branislava Borenovića. Urednici su sve vrijeme pazili da obje strane budu ravnopravno zastupljene u političkoj debati oko teme koja polarizuje javnost.

DA LI ĆE OPSTATI PENZIONI FONDOVI? Brojke i statistika nisu jača strana javnim televizijama, ili se rijetko koriste u prilozima u kojima bi brojke mogle reći mnogo više od riječi. To nije bio slučaj u mini istraživanju BHT1 o izdržljivosti penzionih sistema u oba entiteta (Azira Hrustemović). Koliko radnika dolazi na jednog penzionera? Koliki je iznos prosječnih penzija? Da li će opstati penzioni fondovi ako se nastavi trend smanjenja radnika? Kakve su projekcije i očekivanje fondova? Znalački i svestrano, uz prikazivanje brojki i trendova, BHT1 je obradio temu od javnog značaja suočavajući nas sa sumornom socijalnom i finansijskom perspektivom fondova koji trebaju osigurati socijalnu sigurnost građanima treće dobi.

PLENKOVIĆ STAO U ODBRANU MILANOVIĆA: Blažica Krišto je prepoznala značaj Plenkovićeve posjete (nije teško shvatiti koliko je bitno kad ti dođe prvi susjed) koja je dobila tretman vijesti sa kojom započinje Dnevnik 2, a potom je uslijedio i solidan prilog o Trgovskoj gori. Ili sporu oko odlaganja nuklearnog otpada. To je jedan od više neriješenih pitanja dviju zemalja, a BHT1 je u maniru odgovornog javnog medija podsjetio javnost šta je predmet spora i da je u perspektivi međunarodni pravni spor. Pomalo neopaženo je prošla izjava lidera HDZ-a koji je neuvjerljivo branio Zorana Milanovića objašnjenjem da je Milanovićeva relativizacija Srebrenice preuveličana.

OCJENA: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica u kojoj su FTV i BHT1 imali različite prioritete u obradi političkih vijesti. Na BHT1 nisu marili što Annalena Baerbock zahtijeva sankcije za Milorada Dodika, već su se više bavili kontramjerama koje on najavljuje najjačoj evropskoj ekonomiji. FTV je pak ponizio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ne tretirajući njegovu službenu posjetu kao vijest s kojom se otvara informativna emisija, pa su prije te vijesti pustili i generale koji se nude Komšiću i domovini. Javne televizije su u sedmici iza nas neobično zaličile na devedesete i političko-medijski folklor iz decenije u kojoj smo se razišli sa svijetom. Ili na ambijent u kojem se političari koji prijete velesilama prikazuju kao normalna pojava, a posjete najbližih susjeda se minorizuju.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Jednak tretman vlasti i opozicije u Republici Srpskoj pri praćenju sjednice Narodne skupštine RS.

FTV

Nije bilo priloga ili pristupa koji zaslužuju ovaj epitet.

 

Minus sedmice

BHT1

Nastavlja se praksa da se Dodikove bombastične izjave daju bez reakcija i šireg konteksta. Ovoga puta on je prijetio kontramjerama Njemačkoj ako uvede sankcije Republici Srpskoj. Gledateljima pri prenosu njegove izjave nije objašnjeno da nova šefica njemačke diplomatije zahtijeva sankcije prema srpskom članu Predsjedništva.

FTV

Urednici su često gubili takt ili osjećaj za bitno. Posjeta hrvatskog premijera morala je biti tretirana kao vijest dana i kao vijest koja otvara informativne emisije.

 

 

About The Author