OTKAD JE PROMOCIJA POLITIČARA NOVINARSKI POSAO?

Mato Đaković i Milorad Dodik završili predizborni „Telering“ pričanjem viceva na račun američke demokratije. Hadžifejzović licem u lice suočio opozicione kandidate s njima samima

OTKAD JE PROMOCIJA POLITIČARA NOVINARSKI POSAO?

FACE TV: „Face to face“, 12. – 15. novembra

PROMOCIJA UMJESTO INFORMACIJE: Neposredno prije izborne šutnje, u emisiji „Face to face“ su kroz plaćeno političko oglašavanje promovisani: predsjednik Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković, kandidati „četvorke“ za načelnika Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Općine Novi Grad Adnan Delić te SDP-ov kandidat za gradonačelnika Tuzle Jasmin Imamović. Svrha zakupljenih medijskih termina je samopromocija, pa je odnos Senada Hadžifejzovića prema gostima bio baš domaćinski ‒ blagonaklon i slatkorječiv, a priča nježna. Gledaoci koji su očekivali suočavanje uglednog novinara s političkim kandidatima tik pred izbore ostali su uskraćeni za to. Plaćeno političko oglašavanje podrazumijeva njegovo jasno označavanje i odvojenost od preostalog programa.

KONAKOVIĆ O NELOKALNIM TEMAMA: Umjesto verbalnog duela kakav nagovještava naziv programa „Face to face“, odnosno „Licem u lice“, gosti su hvalili svoj rad, kritikovali političke protivnike (koji nisu bili prisutni) te ponovili predizborna obećanja. Konakovićevu priču obilježile se dvije stvari. Prvo, isticanje lošeg rada političkih protivnika, a ne predstavljanje konkretnih projekata NiP-a kojima će poboljšati život građana u lokalnim sredinama. Konaković je više govorio o svojim osjećanjima prema Aliji Izetbegoviću i Sulejmanu Tihiću, odnosno o nesposobnosti Bakira Izetbegovića kao njihovog antipoda nego o tome šta će i kako on uraditi. Drugo, akcenat je bio na etničkim interesima i državnim pitanjima, a ne na temama koje su u nadležnosti lokalnih vlasti.

VODOSNABDIJEVANJE U TUZLI KAO U NJEMAČKOJ: Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića Hadžifejzović je predstavio izrazito pozitivno: kao čovjeka s 40-godišnjim iskustvom rada u općini, pravnika, književnika – autora tri knjige, 17 stručnih radova i tri romana, čovjeka koji je riješio problem vodosnabdijevanja Tuzle, izgradio jezera u centru grada. Gradonačelnik je rado pričao o Panonskim jezerima, IT inkubatoru, prvom mjestu po malim obrtima na kojem je Tuzla u BiH, izgradnji luksuznih zgrada, poštenoj administraciji, privlačnosti Tuzle za investitore, ali i turiste. Gledaoci su čuli i kako je Tuzla po nečemu na nivou Njemačke: po vodosnabdijevanju, priča Imamović, jer je njim pokriveno 97% mjesnih zajednica. Ovo je ljepša strana Tuzle. Nije iznenađenje kada gradonačelnik ne govori o onoj ružnijoj strani, ali je indikativno kada novinar ne pita ništa o njoj. Nije potrebno specijalno poznavanje Tuzle da bi novinar znao za njen dugogodišnji ogroman problem aerozagađenja i veliki broj plućnih bolesnika. Nije bilo pitanja o daljoj toplifikaciji,  nestajanju zelenih površina zbog betonskih zdanja, niti o drugim problemima u nadležnosti gradskih vlasti.

ZA MUZURA GLASALE SAMO CURE? Gostovanje Semira Efendića, Elmedina Konakovića, Nermina Muzura, Ibrahima Hadžibajrića i Aljoše Čampare je po načinu i sadržaju razgovora s voditeljem te intimiziranju atmosfere ličilo na privatno sijelo. Akcenat je na stranačkim kalkulacijama ‒ hoće li se i kome prikloniti Efendić i Čampara, a ne šta će izabrani načelnici uraditi u svojim lokalnim zajednicama. Razgovorom je inače dominirao Konaković, koji je i ovaj put govorio o SDA, a ne o projektima NiP-a. Iako je Muzur (NiP) u odnosu na druge (grado)načelnike u BiH osvojio rekordan broj glasova na Ilidži, koja je bila dugogodišnja tvrđava SDA, voditelj mu tek na kraju gostovanja daje riječ. I to na insistiranje režije da ga „pita nešto“. Kada Muzur konačno dobije priliku progovoriti, voditelj mu neprimjereno dobacuje pitanje o tome jesu li za njega glasale samo „žene, cure“.

N1: „Dan uživo“, 16. novembar

GDJE JE SOCIJALDEMOKRATIJA U BiH? Osvrćući se na ideološku šarolikost izbornih pobjednika u Sarajevu, među kojima su SDP-ovci, kao i bivši članovi SDA, Emela Burdžović Slipičević pitala je novog načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka) gdje je danas socijaldemokratija u BiH. On vjeruje da će „četvorka“ prevazići ideološke razlike. Provjerila je i koliko će načelnici moći provoditi svoje projekte tamo gdje nemaju podršku općinskog vijeća.

PRILIKA ZA DRUGE LJUDE? U poređenju s Hadžifejzovićem, Burdžović Slipičević je bila skeptičnija prema Jasminu Imamoviću, gradonačelniku Tuzle u šestom mandatu. Podsjetila je na izjavu njegovog najoštrijeg kritičara, bivšeg stranačkog kolege Envera Bijedića (SD), da su „građani povjerovali u šarene laže i viseće mostove“. Imamović je eksplicitan ‒ nikada nije obećao viseće vozove. Bijedića je, kaže, tužio za klevetu jer laže. Spomenula je i zgradu „15. maj“, čiji stanari čekaju useljenje 11 godina, a koja je i predmet optužbi između Imamovića i Bijedića. Otvorila je i druge teme o kojima u „Face to faceu“ nije bilo ni riječi. Zbog činjenice da je ovo tuzlanskom gradonačelniku šesti mandat, s pravom je pitala je li vrijeme da da priliku i drugim ljudima. Imamović odgovara da TK nikada nije imao goru vladu, te da je njegov motiv sačuvati Tuzlu od „te klape“. Zaobiđena je činjenica da novi ljudi ne moraju biti iz druge stranke. Dvadeset godina je dovoljno vremena za osposobljavanje novih kadrova, nasljednika u vlastitoj stranci. Međutim, gost je referiranjem na ideološke političke protivnike izbjegao priču o ovoj temi, a novinarka se na nju nije vraćala.

POBJEDA ANTIKORUPTIVNOG NARATIVA: U razgovoru s Dinom Mustafićem, izborne rezultate gost objašnjava pobjedom antikoruptivnog nad ideološkim narativom. Građani BiH su, kaže, glasali protiv establišmenta. „Da li baš u cijeloj BiH?“, s razlogom pita voditeljica, podsjećajući da je „Čović netaknut“.

FTV: „Odgovorite ljudima“, 16. novembra

PROSTOR I ZA MANJE OPĆINE: Edina Šečerović je, osim novoizabranim načelnicima tri sarajevske općine, te gradonačelnicima Bihaća i Tuzle, opravdano dala prostor i (grado)načelnicima manjih sredina: Visokog, Lukavca, Cazina i Tomislavgrada. Emisija je zamišljena tako da gosti predstave prioritetne ciljeve tokom svojih mandata. Najkonkretniji odgovor ponudio je gradonačelnik Tuzle, koji je obećao kvalitetno vodosnabdijevanje svih mjesnih zajednica, završetak gradskog groblja, uređenje Ilinčice te proširenje Doma penzionera. Mirza Ganić je obećao uređenje centralne gradske ulice u Visokom, a Ivan Buntić razvoj privrede u Tomislavgradu i zapošljavanje mladih da bi ostali u ovom gradu.

VIŠESTRUKA PITANJA I SELEKTIVAN ODGOVOR: Na pitanje voditeljice o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, aerozagađenju u Lukavcu i drugim planovima u ovom gradu, gradonačelnik Edin Delić odgovorio je djelimično. Preciznije, govorio je samo o nepravednoj raspodjeli javnih prihoda. Ovaj primjer potvrđuje da novinari trebaju izbjegavati višestruka pitanja. Na njih se često ne dobije kompletan odgovor. Nekada zato što sagovornik, odgovarajući na jedno, naprosto, zaboravi drugo pitanje, a nekada zato što je tako lakše zaobići pitanja o kojima ne želi govoriti. U svakom slučaju, bolje je postaviti jedno po jedno pitanje, ili, ako za to nema dovoljno vremena, postaviti ono najvažnije.

 

RTRS: „Telering“, 11. novembra

DEMOKRATIJA PO DODIKOVIM MJERILIMA: Voditelj Mato Đaković i Milorad Dodik završili su predizborni „Telering“ pričanjem viceva na račun američke demokratije. Ko hoće da vidi šta je prava demokratija, po Dodikovim standardima, neka obiđe bošnjačka sela u RS-u. U njima je, priča predsjednik SNDS-a, sve obnovljeno, urbanije i sređenije nego prije rata. Onima u gradu je još bolje, jer „Bošnjaci u Banjoj Luci imaju sve slobode“. Dodik naširoko priča o procvatu Banje Luke tokom vladavine SNSD-a, a onda i o jednakoj brizi za sve općine u RS-u. Čak ni za tako nježna pitanja kakva su Đakovićeva, Dodik nema dovoljno strpljena pa ga prekida usred rečenice. Blagonaklonost voditelja prema Dodiku pokazuje i sljedeća konstatacija: „Ima onih koji bi Vas najradije osudili i za koronu.“

OČEKIVANA VELIKA POBJEDA SNSD-a: Koliko je Dodik bio samouvjeren u pobjedu SNSD-a, ilustruje njegova reakcija upućena voditelju: „Javite se u ponedjeljak da kažete jesam li bio u pravu. Opozicija će pasti u Banjoj Luci, očekujemo veliku pobjedu.“ Prema anketama SNSD-a, Igor Radojičić je trebao osvojiti 58% glasova. Kazao je i da je siguran da će SNSD pobijediti na još nekoliko izbora, a kad ne bude tako, bit će mu to, najavio je, znak šta narod misli o njemu, pa će se povući.

ZAKLJUČAK: Gledaoci koji su u „Face to faceu“ očekivali suočavanje uglednog novinara s političkim kandidatima tik pred izbore ostali su uskraćeni za to. Umjesto informisanja građana, promocija političara. Gosti su, uz podršku voditelja, hvalili sebe i kritikovali političke protivnike (koji nisu bili prisutni). U analiziranim predizbornim i postizbornim emisijama, najprofesionalniji su bili intervjui voditeljice N1 Emele Burdžović Slipičević sa Srđanom Mandićem, Jasminom Imamovićem i Dinom Mustafićem.

About The Author