Aktivisti SNSD napali Gordanu Katanu u Banjoj Luci, a potom je ona završila u policiji

Aktiviste od napada nije spriječilo ni to što im je pokazala novinarsku akreditaciju

Aktivisti SNSD napali Gordanu Katanu u Banjoj Luci, a potom je ona završila u policiji

Aktivisti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji rade na štandu te stranke na banjalučkom trgu Krajine napali su novinarku Info radara Gordanu Katanu koja je fotografirala štand te stranke.

Oni su joj, uz obrazloženje da je fotografiranje zabranjeno, branili da fotografira, a pokušali su da joj, prema njenom svjedočenju, oteti telefon kako bi obrisali fotografije.

Kako je kazala Katana aktiviste od napada na nju nije spriječilo ni to što im je pokazala novinarsku akreditaciju.

– Koliko su se SNSD tj. aktivisti oteli kontroli je prestrašno. Danas sam izašla da napravim fotografije izbornih štandova i jedva izbjegla batine od ovo dvoje mladih sa slike. Razlog zabrana fotografiranja. Novinarska akreditacija nije bila od koristi – napisala je Katana na svom Facebook profilu.

Pojasnila je da joj je aktivista pokušao uzeti telefon da obrise slike te ju je potom fotografirao kako bi je, potvrdio je, prijavio policije. „U sred grada u sred bijela dana”, napisala je Katana, ali napad nije prijavila.

Ekipa Gerila info otišla je do štanda SNSD-a na trgu Krajine i također fotografirala štand te stranke, budući da se nalazi na javnom mjestu i fotografiranje ne može nikako biti zabranjeno, a pogotovo ne može odlukama aktivista ili pojedine stranke.

Jedan od aktivista ih je pitao da li moraju fotografirati nakon čega su se osobe koja rade na štandu krile od fotoaparata.

Dva dana kasnije banjalučka policija pozvala na je informativni razgovor novinarku portala Inforadar Gordanu Katanu, kako je aktivista obećao, to se i dogodilo jer je poziv na informativni razgovor dobila Katana po prijavi aktivista SNSD-a.

Kako je na svom Facebook profilu napisao Almedin Šišić, urednik Inforadara, poziv na razgovor uslijedio je zbog prijave aktivista SNSD-a zbog “uznemiravanja i provociranja”. Obavijestio je o svemu, kaže, Misiju OSCE-a u BiH kao i strane ambasade u Bosni i Hercegovini.

Gordana Katana je potvrdila za BUKU da je bila na informativnom razgovoru u policiji te da je postupanje policije bilo veoma korektno.

Izvor: GERILA info/Buka

About The Author