Uvrede i ponižavanje novinara predstavljaju nedopustiv način komuniciranja

Lideri SDP-a, NiP-a i Naše stranke umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja reagiraju uvredama i nipodaštavanjem novinara

Uvrede i ponižavanje novinara predstavljaju nedopustiv način komuniciranja

Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je protest zbog krajnje neprimjerenog i uvredljivog ponašanja predsjednika stranaka Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Naroda i Pravde (NiP) Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, prema predstavnicima medija u Kantonu Sarajevo.

Naime, Nikšić je zaustavio novinarku N1 Sunčicu Šehić na izlazu iz sale nakon pres-konferencije, uhvatio je za ruku te joj više puta ponovio da je ‘jadna’ zbog pitanja koje je postavljala na pres-konferenciji.

Pitanja reporterke Šehić nisu se svidjela ni Konakoviću koji joj je, između ostalog, rekao da je “nervozna” i “ljuta” jer je napustila Televiziju Sarajevo (TVSA) pa se zato, kako je zaključio Konaković, “na njemu iživljava”.

Neprimjeren i nekulturan odnos prema novinarima nije stran ni premijeru Kantona Sarajeva i predsjedniku Naše stranke Edinu Forti, koji je nedavno, gostujući na TVSA u emisiji “Polis” novinarki ljutito kazao “Čujete li vi sebe šta pitate?“

Kako se navodi u saopćenju Udruženja BH novinari, umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavnici vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reagiraju uvredama i nipodaštavanjem novinara koji traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa.

Podsjetili su Nikšića, Konakovića i Fortu da je osnovna zadaća novinarstva da kritički promišlja postupke i odluke vlasti i svih javnih zvaničnika, te doprinosi većoj javnoj odgovornosti i  transparentnosti izabranih zvaničnika.

Posebno je indikativna i zabrinjavajuća činjenica, smatraju, da su se imenovani političari u navedenim slučajevima na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju jer su žene.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrirano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u Bosni i Hercegovini, a taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja, a među napadačima u polovini slučajeva su političari i drugi javni zvaničnici.

Također su podsjetili predstavnike političkih stranaka iz vlasti i opozicije u Kantonu Sarajevo kako je njihovo pravo da ne odgovaraju na novinarska pitanja na koja, iz bilo kojih razloga, ne žele odgovarati, ali uvrede i ponižavanje novinara predstavljaju apsolutno nedopustiv način komuniciranja s novinarima zahvaljujući kojima poruke i stavovi tih političara i dolaze do građana.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author