Ukrajinski fotoreporter osvojio glavnu nagradu za izvještavanje o opsadi Mariupolja

Bio je jedan od prvih novinara koji su ušli u Mariupolj i jedan od posljednjih koji je otišao kada je grad već bio gotovo u potpunosti uništen ruskim granatiranjem

Ukrajinski fotoreporter osvojio glavnu nagradu za izvještavanje o opsadi Mariupolja
Foto: International Media Support / Ilustracija

Ukrajinski fotoreporter Evgeniy Maloletka osvojio je Visa d’Or, jednu od najprestižnijih nagrada struke, za svoj rad tokom razorne ruske opsade Mariupolja.

Maloletka je, vidno dirnut, nagradu posvetio ukrajinskom narodu, na svečanosti u gradu Perpignanu na jugu Francuske.

35-godišnji novinar, koji radi za novinsku agenciju Associated Press, bio je – zajedno sa svojim kolegom AP-ovim video novinarom Mstislavom Černovim – jedan od prvih novinara koji su ušli u Mariupolj 23. februara, sat vremena prije nego što su pale prve ruske bombe.

Također je bio jedan od posljednjih koji je otišao, konačno napustivši grad 15. marta, do kada je grad već bio gotovo u potpunosti uništen ruskim granatiranjem.

Tih 20 dana koje je ondje proveo, rekao je za AFP, bili su poput jednog dugog dana bez kraja, koji je “postajao sve gori i gori”.

Njegove slike prikazale su svu strahotu tamošnjeg sukoba: djeca ubijena tokom opsade, trudne žene koje leže među ruševinama bombardiranih zgrada, na brzinu improvizirane zajedničke grobnice.

Rusko bombardiranje ovog lučkog grada od 400.000 stanovnika, posebno direktan pogodak u zgradu porodilišta, izazvalo je zgražanje širom svijeta.

Druga dva fotografa koji su bili nominirani su Daniel Berehulak, Australac ukrajinskog porijekla za “People lived here” reportažu za New York Times o masakru civila u Buchi na periferiji Kijeva te Marcus Yama za Los Angeles Times: “Pad Afganistana”.

Rat u Ukrajini jedna je od dominantnih tema Međunarodnog festivala fotoreporterstva koji je otvoren 27. augusta.

Izvor: AFP

About The Author