Protiv Gruhonjića podnijeta krivična prijava za govor mržnje

Na društvenim mrežama već nekoliko dana aktuelan je manipulativan video gostovanja Dinka Gruhonjića na festivalu Rebedu

Protiv Gruhonjića podnijeta krivična prijava za govor mržnje

 

Dinko Gruhonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, opet je ovih dana meta uvreda i prijetnji zbog oštrijih i kritičnijih stavova prema nacionalizmu u Srbiji, koje često iznosi u javnosti.

Zbog njegovog navodnog govora mržnje podnijeta je i krivična prijava protiv njega, a u osude su se uključili svi – tabloidi, ultradesničarski pokreti, bivši direktor BIA, pa čak i Studentski parlament fakulteta na kome radi.

I sve to zbog jednog manipulativno izrezanog snimka starog gostovanja u kome je Gruhonjić, između ostalog, spomenuo i komandanta koncentracionog logora Jasenovac Dinka Šakića, rekavši da ima lijepo ime kao on.

U pitanju je video koji mijenja suštinu Gruhonjićevog poređenja sa Šakićem – Gruhonjić je zapravo rekao da mu nije jasno zašto mu neistomišljenici daju pseudonime, kada već njegovo pravo ime zlobno mogu povezati sa zloglasnim Šakićem.

Na društvenim mrežama već nekoliko dana aktuelan je manipulativan video-kolaž gostovanja novinara Dinka Gruhonjića na prošlogodišnjem festivalu Rebedu u Dubrovniku.

On je tada, govoreći o ljudima „koji mu se penju po rodoslovnom stablu”, između ostalog ironično rekao: „Pa su mi čak izmislili ime Sabahudin, iako ja imam jedno lijepo ime, Dinko, kao Dinko Šakić”, a zatim slijedi rez videa i foto-prikaz ko je bio Šakić.

Ovaj dio snimka pojedini portali su iskoristili kako bi dokazali da je Gruhonjić „izjavio da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovjedniku logora Jasenovac”.

Ukoliko se pogleda cijeli snimak tribine – istina je drugačija.

Ni u jednom trenutku Gruhonjić ne spominje da je „ponosan” što ima isto ime kao Šakić, već govori o imenu koje su mu maliciozno dali njegovi neistomišljenici – Sabahudin, a koje aludira na njegovo eventualno muslimansko porijeklo – iako su, po njegovim riječima, mogli da se zadrže i na njegovom pravom imenu, Dinko, pošto se ono može zlobno povezati sa ozloglašenim hrvatskim komandantom.

Gruhonjić za Raskrikavanje kaže da ovo nije prvi put da ga „nacionalisti izvlače iz šešira” i spinuju njegove riječi, te da on već decenijama trpi pritiske i napade na svoj rad. „Zašto su to uradili sada, to je pitanje za njih. Čini mi se da targetiraju rijetke ljude koji imaju hrabrosti da govore o militantnom nacionalizmu u Srbiji”, izjavio je Gruhonjić za Raskrikavanje.

Da je izjava stara nisu primijetili brojni portali, između ostalih Republika, Srbija danas, NSuživo, Gradske info i 025. Oni su prenijeli saopćenje pokreta Naši i pogrešno naznačili da je Gruhonjić učestovao u ovogodišnjoj tribini hrvatskog festivala Rebedu pod nazivom „Kupi mi, mama, jedan mali rat”.

Ipak, novosadski novinar nije učestvovao kao govornik u ovogodišnjoj ediciji dubrovačkog Rebedu, što može da se vidi i u programu festivala, ali i na prijenosima uživo na Facebooku.

Nekoliko tabloida prenijelo je i da su protiv Gruhonjića, ali i novinarke Ane Lalić Hegadiš koja je bila gošća ovogodišnjeg Rebedu festivala, podnijete krivične prijave od strane „građanina Novog Sada” Luke Milanovića. Milanović smatra da su u govorima ovo dvoje vojvođanskih novinara na hrvatskom festivalu, postojali elementi krivičnog djela izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Reakcije na manipulativno prikazanu Gruhonjićevu izjavu idu i dalje. Konzervativni i kontroverzni pokret Naši traži njegovu smjenu sa mjesta profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin rekao je da bi, da je on i dalje na tom mjestu, Gruhonjić „morao da provede mnogo vremena u prostorijama nadležnih službi objašnjavajući šta je htio da kaže kada je pričao o Srbima kao zločincima”.

Reagirali su i Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i student prodekan fakulteta na kom Gruhonjić radi. Studentski parlament zahtijevat će, kako su saopćili, reagiranje Filozofskog fakulteta i osudu govora mržnje „u spornom videu, koji je objavljen prije nekoliko dana na društvenim mrežama”.

Student prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nemanja Vujić za Raskrikavanje kaže da cijeli Gruhonjićev govor nije poslušao, te da je vidio samo fragmente koji su dostupni na internetu.

Vujić je rekao i da je svjestan da je snimkom možda manipulisano, ali da je nakon što ga je pogledao, pretražio internet i potvrdio neke sporne izjave Gruhonjića. On misli da će se studenti oglasiti ukoliko shvate da je njima manipulisano.

Sa druge strane, pismo podrške novosadskom profesoru potpisalo je više od 80 studenata, koji su rekli da nisu saglasni sa stavom Studentskog parlamenta. Oni su zatražili da imena studenata koji traže sankcioniranje Gruhonjića budu javna.

Podrška Gruhonjiću stiže i od njegovih kolega profesora i asistenata novosadskog Filozofskog fakulteta koji su osudili, kako kažu, prljavu kampanju koja se vodi protiv Gruhonjića, a koja mu ugrožava sigurnost.

Gruhonjić je za Raskrikavanje napomenuo da se članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) ne osjećaju spokojno, pošto ne postoji reakcija države na uvrede i prijetnje novinarima. Zbog toga, napominje, njegovo udruženje se trudi da na vrijeme alarmira bar međunarodnu javnost.

Izvor: Raskrikavanje

About The Author