ŠTRAJK ZAPOSLENIH U NORVEŠKOJ JAVNOJ TELEVIZIJI ZAVRŠIO POBJEDOM NOVINARA

Nakon štrajka novinara Norveške javne televizije (NRK), Norveško udruženje novinara (NJ) uspjelo je postići dogovor s upravom NRK-a oko kolektivnog ugovora u toj najvećoj medijskoj kući u Norveškoj te novinarima osigurati vrlo pristojne uvjete za rad. Oko 1700 novinara Norveškog javnog elektroničkog servisa (NRK) stupilo je u štrajk 15. svibnja 2018. jer početni pregovori nisu […]

ŠTRAJK ZAPOSLENIH U NORVEŠKOJ JAVNOJ TELEVIZIJI ZAVRŠIO POBJEDOM NOVINARA

Nakon štrajka novinara Norveške javne televizije (NRK), Norveško udruženje novinara (NJ) uspjelo je postići dogovor s upravom NRK-a oko kolektivnog ugovora u toj najvećoj medijskoj kući u Norveškoj te novinarima osigurati vrlo pristojne uvjete za rad.

Oko 1700 novinara Norveškog javnog elektroničkog servisa (NRK) stupilo je u štrajk 15. svibnja 2018. jer početni pregovori nisu rezultirali dogovorom oko kolektivnog ugovora povoljnog za novinare tog medija. NRK je najveća medijska kuća u Norveškoj s 3400 zaposlenih, uključujući 1800 novinara.

Nakon druge runde pregovora, zaposlenici i uprava NRK-a postigli su sporazum u kojem je dogovoreno povećanje kvalitete rada i trening za sve novinare, jednake plaće za privremeno i stalno zaposlene novinare, smanjenje razlika između zaposlenih u NRK-u i njihovih kolega u drugim medijskim kućama u Norveškoj, povećanje naknade za radne sate izvan uobičajenog radnog vremena za 2,8 %, te povećanje iznosa koji se uplaćuje u fond za izjednačavanje plaća na 500 norveških kruna (NK) po članu NJ-a. Inače, uloga je fonda umanjivanje razlika u plaćama koje se temelje na rodu i sličnim faktorima.

Štrajk je potaknula odluka menadžmenta NRK-a da otpusti oko 100 novinara godišnje zbog, kako su naveli, nedostatka vještina i kvaliteta zaposlenika NRK-a. Zaposlenici su smatrali da bi to utjecalo na sve starije novinare koji bi bili u stalnoj opasnosti da ih se proglasi „zastarjelima“. Novim ugovorom jamči se da će svi novinari NRK-a dobiti priliku savladati potrebne tehničke i ostale vještine za rad u suvremenom okruženju. Plan o stjecanju kompetencija će se donositi jednom godišnje i u dogovoru s predstavnicima sindikata.

Druga važna točka sporazuma je ukidanje nepravednih uvjeta rada za novinare zaposlene na ugovor na određeno vrijeme, freelancere i novinare koji rade na zamjeni. Novim ugovorom će svi takvi novinari biti plaćeni po istom kriteriju kao i stalno zaposleni. Dogovoreno je smanjenje razlike u plaći novinara NRK-a i njihovih kolega iz velikih medijskih kuća, koja je dosegla iznos od 12.000 eura na godišnjoj razini. Novi ugovor jamči da će se ta razlika smanjiti minimalnim povećanjem plaće za 1900 eura.

Richard Aune, predsjednik NJ-a, izjavio je da je ovaj štrajk pokazao veliko zajedništvo novinara i posvećenost poslu kojeg, kako je rekao, “obavljaju danju i noću, diljem Norveške”. Europska novinarska federacija (EFJ) čestita na ovoj velikoj pobjedi svojoj norveškoj članici.

hnd.hr

About The Author