Francuski radio se izvinio nakon što je pogrešno objavio smrt Kraljice Elizabete i Peléa

Javna radio stanica navodi da je u pitanju tehnička greška za objavljivanje obavijesti o smrti poznatih osoba

Francuski radio se izvinio nakon što je pogrešno objavio smrt Kraljice Elizabete i Peléa

Izvještaji o smrti oko 100 nesretnih slavnih osoba uveliko su pretjerali na francuskoj javnoj radio stanici, koja je pogrešno objavila osmrtnice, među ostalim, Kraljice Elizabete, Brigitte Bardot i Peléa.

Radio France Internationale (RFI) za takav propust okrivio je”tehnički problem” i izvinio se zbog pogreške kada su uvidjeli da se obavijesti o smrti pojavljuju na njihovim web stranicama i partnerskim platformama, uključujući Google, Yahoo! i MSN prije nego što je vijest uklonjena.

– Izvinjavamo se spomenutim osobama i vama koji nas pratite i vjerujete nam. Činimo sve što možemo kako bismo ispravili ovu veliku pogrešku – napisali su na Twitteru.

Neke osobe koje su proglašene mrtvima bili su iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, bivši američki predsjednik Jimmy Carter, kubanski čelnik Raúl Castro, Yoko Ono, bivši menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson te glumci Clint Eastwood i Sophia Loren.

Među francuskim državljanima, mrtvima su proglašeni Bernadette Chirac, supruga pokojnog predsjednika Jacquesa, bivši socijalistički premijer Lionel Jospin, glumci Jean-Louis Trintignant, Alain Delon i Jean-Paul Belmondo, redatelj Roman Polanski i modni dizajner Pierre Cardin.

RFI je o kraljici napisao: „Ujedinjeno Kraljevstvo jutros se probudilo kao siroče. Buckinghamska palača službeno je objavila smrt kraljice Elizabete II. Kraljica, koja je umrla od …, napunila je 94 godine 21. aprila 2020. godine“.

U slučaju kraljičine smrti od koronavirusa, RFI je preporučila da se na osmrtnici napiše: „Pandemija koronavirusa koja je pustošila širom svijeta nije poštedjela ni kraljevsku porodicu. U Engleskoj je uzela život monarha. Ujedinjeno Kraljevstvo jutros je osvanulo kao siroče. Zaražena virusom, kraljica Elizabeta II nije preživjela plućne komplikacije”.

U slučaju barem jedne slavne osobe, francuskog poslovnog mogula i političara Bernarda Tapiea (77) pogreška nije napravljena prvi put jer je Le Monde 2019. godine objavio njegovu osmrtnicu, dok ga je TV stanica sportskog lista L’Équipe proglasila mrtvim prošlog augusta.

Izvor: The Guardian

About The Author