BHT1 I FTV: Kako od izbora napraviti dosadnu i razvučenu priču?

FTV je bio slobodniji u sažimanju prvih reakcija i ocjena, a Dodikovu prijetnju Banjaluci shvatili su ozbiljno. To je udarna vijest. Nažalost, ne i za BHT1

BHT1 I FTV: Kako od izbora napraviti dosadnu i razvučenu priču?

BHT1: Kad izostanu žustrina i efektnost

10. – 16. novembar 2020.

RAZVUČENO I DOSADNO: Lokalni izbori su bez rasprave događaj sedmice. BHT1 jeste imao reportere na terenu širom zemlje, pristup je bio tematski, ali je sve izgledalo tromo i razvučeno. Izostali su žustrina i efektnost, a upravo to očekujemo da prati značajne događaje. Urednica Blažica Krišto je razvukla nedjeljni Dnevnik na bezmalo četrdeset i pet minuta. To nije imalo naročitog smisla jer u vrijeme emitovanja rezultati nisu mogli biti poznati. Ponavljanja su bila česta i zamarajuća. U redu je napraviti TV anketu među biračima na dan glasanja, ali da li je to baš moralo biti iz svakog mjesta iz kojeg su se javljali reporteri? Odgovori u anketama su uvijek manje više slični. U subotu je bilo premalo podsjećanja na ranije izborne cikluse. Urednici moraju voditi računa o dramaturgiji i dinamici emisije. Na primjer, u nedjelju je Dnevnik 2 počeo sa dva razgovora uživo (s Dariom Jovanovićem iz koalicije „Pod lupom“ i sa Željkom Bakalarom iz Centralne izborne komisije) vrlo slične sadržine. Uz to, prvi razgovor su pratile tehničke poteškoće.

MJERE: Izbori su protekli i u znaku epidemije i propisanih zaštitnih mjera. O tome je bio upitan i Željko Bakalar u razgovoru koji je vođen s njim, a groteskno je bilo da je predsjednik izbornog regulatornog tijela govorio o zaštitnim mjerama dok sam nije nosio masku. Intervju je vođen u zatvorenome, distanca je bila propisna, novinarka je nosila masku i koristila su se dva mikrofona. Ali šta je smetalo i da Bakalar stavi masku? S epidemijom živimo već mjesecima, a televizije bi trebale imati jasna pravila za sagovornike. Posebno ako se razgovor vodi unutra, u prostoru u kojem se kreće više ljudi.

KAD DODIK PRETJERA: Sumirajući rezultate izbora, urednik Milan Đurović se ponajviše oslonio na mišljenje političkih analitičara. U naslovu smo ipak saznali glavnu novost, a to je da su SDA i SNSD doživjeli poraz u dva najveća grada. BHT1 je u sadržaj uvrstio i spornu izjavu Milorada Dodika koji je doslovce prijetio građanima Banjaluke ekonomskim urušavanjem jer nisu podržali njegovog kandidata. Ipak, akcenat na ovom istupu Dodika je bio mlak. Sve je to dato u nekom urednom pregledu u kojem mjesta ima za svaku opciju. No, ta je izjava previše čak i za našu političku kulturu. Od javne televizije i urednika očekuje se da joj posvete posebnu pažnju.

OCJENA: 4

 

FTV: Uvijek su slobodniji u obradi političkih tema

10. – 16. novembar 2020.

EFEKTNO I SLOBODNO: Potpuno suprotno od BHT1, FTV je na dan prije izbora i na dan glasanja bio efektan, brz i kratak. Sanjin Bećiragić je iskoristio predizbornu tišinu da najavi izbornu noć. Amra Zaklan nas je u nedjelju, dok još nismo znali rezultate, jer se Dnevnik 2 emituje tek pola sata po zatvaranju birališta, podsjetila grafičkim prikazima šta sve biramo na ovim izborima. Birači su pitani za mišljenje, ali je to bio kratki presjek. Nije bilo gomilanja sadržaja, pa su se mogle razaznati glavne poruke i ocjene. I to se upravo očekuje od novinara i informativnog programa. Neizvjesno je u Sarajevu i Banjaluci, atmosfera je plebiscitarna, građani u dva najveća grada glasaju za ili protiv vlasti. Prvi rezultati su to i potvrdili.

DAN POSLIJE: Dan poslije izbora, FTV, kao i obično, slobodniji i oštriji u pripremi vijesti. Dodik mirno ne spava, sažeo je rezultate urednik Bećiragić. Skandalozna izjava u kojoj se prijeti građanima Banjaluke otvara Dnevnik 2, a pravo na komentar i razgovor uživo dobio je Draško Stanivuković. Kandidat čija je pobjeda razbjesnila lidera SNSD-a do mjere da Banjalučanima prijeti hladnim radijatorima jeste najpozvaniji sagovornik u danu poslije. Razočarava to što je Stanivuković dobio premalo vremena (četiri minute) da odgovori na sve prozivke i prijetnje političkog protivnika. Radi se ipak o političaru koji je s vlasti zbacio jednu od najdugoročnijih gradskih vlasti i koji slovi za jednog od izbornih pobjednika, pa je možda bilo uputnije voditi nešto duži razgovor studijskog karaktera. Umjesto uključenja sa ulice.

Pristup u kojem su se rezultati u drugim gradovima sumirali javljanjima sa terena nalikovao je na onaj koji je u danima prije izbora forsirao BHT1. Sve je to moglo stati u manje minuta, snažnije poruke i jasnije ocjene.

OSUDA VANDALSKOG NAPADA: Sredinom sedmice saznajemo da je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, bio na meti vandalskog napada. Njegov auto je bio išaran natpisom „četnik“, a policija istražuje cijelu stvar. FTV (S. Bećiragić) je osudio čin, stavio ga u prvi plan i prenio reakcije oštećenog i građana. Dobro je da ovakvi napadi nailaze na jedinstvenu osudu i oštru reakciju.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Utisak je da su se obje televizije mučile u sažimanju prvih reakcija na preliminarne rezultate izbora. Istina, FTV je bio slobodniji i direktniji. Oni su jasno istakli ko su pobjednici, a ko gubitnici. Na BHT1, iako su sumirani rezultati, gledatelji su se sigurno izgubili u razvučenoj minutaži i dosadnjikavoj obradi. Zagrebački portal Index je bio vrlo precizan u svojoj prvoj analizi u kojoj ističu da su birači kaznili kriminalne političare. Oni su se dotakli i Dragana Čovića kao korumpiranog političara bez opozicije, čiji je izborni rezultat gotovo nespomenut u prvim reakcijama, a rezultat SDA u Sarajevu nazvan je debaklom. Očekivali smo više i oštriji pristup od obje televizije jer lokalni izbori su pokazali da su građani u mnogim mjestima birali promjene, i da su uprkos epidemiji izašli na birališta. Mediji kao da nisu uspjeli ispratiti interesovanje građana. FTV je bio dosta slobodniji u sažimanju prvih reakcija i ocjena, a preko Dodikovih prijetnji građanima Banjaluke nisu prešli kao preko tek jedne izjave u nizu. To je tvrdnja koju urednik mora naglasiti i staviti u prvi plan. To je udarna vijest. Nažalost, tako nisu mislili i na BHT1.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
BHT1 jeste pratio izbore tematski i uz rad na terenu.
FTV
Kao i do sada, FTV je slobodniji u pripremi političkih priloga. Dnevnik 2 u izbornim danima nije bio opterećen ponavljanjima kao na BHT1.

Minus sedmice

BHT1
Praćenje izbora je često bilo dosadno i razvučeno.
FTV
Nije ga bilo.