RTRS I BNTV: Bio jednom jedan rever i na njemu zastava

Prisustvo zastave RS-a u Predsjedništvu BiH izvrsna je prilika RTRS-u da se bavi tim, a ne problemima života i preživljavanja. Srećom, tu je BNTV

RTRS I BNTV: Bio jednom jedan rever i na njemu zastava
Foto: Beta/Nevenko Erić

RTRS: Sve što niste znali o zastavi

10. – 16. decembar 2018.

PITANJE SVIH PITANJA: Zastava je u interpretaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pitanje svih pitanja. Od toga hoće li se zastava bh. entiteta Republika Srpska isticati u Predsjedništvu BiH, zavise postojanje tog entiteta i život samih građana. Uredništvo Dnevnika 2 vjerno slijedi Dodikov narativ pa je priča o zastavi dominirala Dnevnikom 11. decembra. Jer je zbog njenog neisticanja Dodik otkazao konsultacije o izboru novog Vijeća ministara RS. Zastava se potom pojavila i u pregledu Dodikovog gostovanja u magazinu RTRS-a Direktno s Miroslavom Lazanskim.

O zastavi se nastavilo izvještavati i dan kasnije. Sjednica Predsjedništva bez iste ipak je održana. Odnosno, po Dodikovoj verziji, nije. Jer je, kako je naveo, „zastavu Srpske ponosno nosio na reveru“.

AKTIVACIJA MAP-a: Osim sage o zastavi, gledaoci su podrobno izvještavani i o odbijanju RS-a da se prihvati aktivacija MAP-a kao prvog koraka ka članstvu BiH u NATO savezu. Javnost nije ništa novo saznala, jer su i konsultacije političkih predstavnika RS i organizacija proisteklih iz minulog rata samo potvrdile ranije stavove o toj temi.

Jedina novost bio je izvještaj Gvozdena Šarca da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na formiranju komisije koja treba izraditi godišnji nacionalni plan oko pristupanja NATO savezu. Šarac, u maniru sasvim prepoznatljivom za RTRS, navodi da su, „kako se saznaje“, u tu „komisiju nasilno ubačeni i Srbi koji se tome protive i oni na koje se vrši pritisak“. Izjave tih Srba gledateljima nisu predočene. U okviru ovog izvještaja, na ekranu je išao snimak spiska zaposlenih u Vijeću ministara, ali nismo u mogućnosti procijeniti šta se time htjelo poručiti gledateljima.

JEDNOSTRANO O POLICIJI: Izdvajamo i ponovo jednostrano prenošenje informacija koje građane ili zbunjuje ili pak dovodi u zabludu. Riječ je o uspostavi radioveze između policijskih agencija u BiH. Gledateljima nije objašnjen razlog takve odluke, već je cijeli slučaj predstavljen kao „još jedan pokušaj prenosa nadležnosti s entiteta na BiH, odnosno stvaranja policije na državnom nivou“.

Izdvojeno

Koliko se život u RS-u pretvara u svojevrsnu lakrdiju, najbolje svjedoči izvještaj o izboru „Ličnosti godine“ koji organizuju banjalučke Nezavisne novine. Očekivano, nakon što se proteklih godina izredao cijeli politički vrh RS-a i hrvatskog političkog korpusa, na red je došla i predsjednica RS-a Željka Cvijanović. No još tragičnije je svakako što je za najministra u RS-u izabran Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS-a. Osoba koja jedva da se i zgrijala u toj fotelji i za koju ni najpažljiviji  pratioci rada Vlade RS ne mogu da se sjete šta je uradio na toj poziciji.>

Ocjena: 1

BNTV: Deset i po minuta Kosova

10. – 16. decembar 2018.

VOJSKA KOSOVA: Događaj nedjelje iz ugla uredništva Dnevnika bila je odluka o osnivanju Vojske Kosova, donesena 14. decembra. Izvještaj je pripremila Dragana Rašević i u sadržajnom smislu gledateljima na uvid ponudila sve relevantne informacije i stavove Prištine, Beograda, SAD-a i NATO-a. Ponudila je i uvid kako su na različite načine tu odluku dočekali građani albanske i srpske nacionalnosti. Ali kako BiH Kosovo nije priznala kao nezavisnu državu, tako i Rašević koristi termine takozvana Vojska Kosova i privremene prištinske institucije, misleći na Vladu.

NOVO TUMAČENJE: Očekivano, gledatelji su upoznati i s reakcijama iz bh. entiteta RS, odnosno sa stavom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik je javnosti ponudio još jedno, novo tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Aneksa 1, vežući ga direktno za Kosovo u kontekstu ugrožavanja regionalne stabilnosti. Radoš Krstajić izostavio je gledatelje upoznati s Dodikovim prijetnjama oko povlačenja RS-a iz Oružanih snaga BiH, i još jednoj neutemeljenoj tvrdnji „o brutalnoj sili koja je primijenjena nad RS-om kako bi se ukinula vojska RS-a i osnovale OS BiH“.

Navodimo da je deset i po minuta Dnevnika 14. decembra bilo posvećeno temi Kosova, a potom i sastanku političkih predstavnika RS-a i udruga proisteklih iz minulog rata na kojem je potvrđen raniji stav o nepristajanju RS-a da BiH uđe u NATO savez.

SVI U ZATVOR: U istom izvještaju novinar je napomenuo i da je najavljena izmjena Krivičnog zakona RS prema kojoj bi se kaznom zatvora od tri godine kažnjavali izabrani političari koji, kako se navodi, ne poštuju odluke organa RS-a. U Dnevniku emitovanom 16. decembra, novinari su otvorili temu o ovoj intenciji novoizabrane vlasti u RS-u. Gledatelji su imali priliku čuti komentare opozicionih političara koji su ova zakonska rješenja okarakterisali kao fašističke metode.

PRIČA O ZASTAVI: Ni ova nedjelja nije prošla bez izvještavanja o nastavku sage Milorada Dodika o upotrebi zastave RS-a u Predsjedništvu BiH. Kad se ta tema nije mogla izbjeći, podvlačimo dobar iskorak u kojem su novinar Milan Kovač i novinarka Slađana Jašarević ukazali, kroz mišljenja sugovornika, kako se priča o zastavi koristi u dnevnopolitičke svrhe dok se istovremeno ključni problemi u RS-u i BiH guraju na marginu.

DODIKOVA RASTROŠNOST: Iako se vrh vlasti RS-a trudio da političke teme, odnosno jalova nadmudrivanja, nametnu građanima, uredništvo Dnevnika njihovu pažnju uspjelo je usmjeriti na realna pitanja i kroz njih ukazivati kako su tvrdnje te iste vlasti o brizi za „svoj narod“ puko licemjerje. Donoseći zvanične podatke o troškovima opremanja trećeg kabineta, Danina Milaković je prikazala da Dodikovoj rastrošnosti nema kraja.

Izdvajamo i izvještaj emitovan u Dnevniku 10. decembra, posvećen stanju ljudskih prava u BiH. Statistički podaci su vezani za slučaj i dalje nerazriješenog ubistva Davida Dragičevića i borbu njegove porodice i grupe Pravda za Davida da počinioci budu pronađeni i sankcionisani. Povodom slučaja „Dragičević“, u dnevnicima je nastavljena praksa svakodnevnog izvještavanja o skupovima koji se održavaju u Banjaluci.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Da u Republici Srpskoj ne postoji alternativa informisanju RTRS-a, građani bi bili uvjereni da žive u svijetu paralelnom onom u kojem obitavaju političke elite i novinari javnog servisa RS-a. Srećom da je tu BNTV, koji donosi znatno realniju sliku života u ovom entitetu.

About The Author

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj u kojem je ukazano na seksistički i sa stanovišta poštivanja radničkih prava potpuno neprihvatljiv istup direktora tvornice obuće Bema i senatora RS-a Marinka Umičevića. Gostujući na jednoj lokalnoj TV stanici, Umičević se, rječnikom neprimjerenim za funkcije koje obavlja, usprotivio postojećim zakonima u RS-u koji radnicama omogućavaju trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo te zaprijetio da će svoje uposlenice natjerati da, pod njegovim nadzorom, koriste kontraceptivne pilule kako ne bi izostajale s posla.

Minus nedjelje

RTRS
Da su novinari Dnevnika javnog servisa RS-a maheri manipulacije, ponovo smo svjedočili u izvještaju o prekidu sjednice Skupštine Srpske demokratske stranke 15. decembra u Banjaluci. Vješto vadeći iz konteksta izjave lidera SDS-a Vukote Govedarice o razlozima prekida sjednice, odnosno statutarnim odredbama te stranke, svjesno je u javnosti stvorena slika o još dubljoj krizi. Kao ključne sugovornike, autor izvještaja uzeo je isključene članove te stranke koji su, sasvim očekivano, i davali svoja viđenja cijelog događaja.
BNTV
Nijedan izvještaj.