Opsežan napad hakera predstavlja test pred cyber stručnjake

Pompeo je kazao da se nakon ovakvog hakerskog napada može prilično jasno reći da su se Rusi bavili ovom aktivnošću

Opsežan napad hakera predstavlja test pred cyber stručnjake

Osumnjičeni ruski hakeri koji su provalili u američke vladine agencije također su špijunirali manje istaknute organizacije, uključujući grupe u Velikoj Britaniji, američkog davatelja internetskih usluga i vladu u Arizoni.

Više detalja otkriveno je u petak o kampanji kibernetičke špijunaže zbog koje se timovi za kompjutersku mrežu širom svijeta trude umanjiti štetu nakon što je visoki dužnosnik u odlazećoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa prvi put izričito priznao ulogu Rusije u hakiranju.

Državni sekretar Mike Pompeo kazao je da se nakon ovakvog hakerskog napada može prilično jasno reći da su se Rusi bavili ovom aktivnošću.

Proizvođač mrežne opreme Cisco Systems Inc rekao je da je u nekim od njegovih laboratorija pronađen ograničen broj mašina sa zlonamjernim softverom, ne otkrivajući da je li nešto poduzeto. Osoba upoznata s istragom tvrdi da je napadnuto oko 50 organizacija i institucija.

U Britaniji je kompromitiran mali broj organizacija, ali ne u javnom sektoru, rekao je sigurnosni izvor.

Dionice firme za kibernetsku sigurnost FireEye Inc, Palo Alto Networks i Crowdstrike Holdings porasle su u petak dok su se ulagači kladili da će ova situacija povećati potražnju za sigurnosnom tehnologijom.

Hakeri su upali u Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo trezora, State Department i Ministarstvo energetike SAD-a. U nekim slučajevima upadi su evidentirani u e-mailove, ali nije bilo jasno šta su hakeri radili dok su se infiltrirali u mreže, rekli su stručnjaci za cyber sigurnost.

Trump nije ništa rekao javno o tom napadu o kojem su ga izvještavali “po potrebi”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Brian Morgenstern. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien svakodnevno je vodio međuagencijske sastanke.

– Oni jako puno rade na ublažavanju i osiguravaju da je naša zemlja sigurna. Nećemo ulaziti u previše detalja, jer jednostavno nećemo otkriti svojim protivnicima što radimo u borbi protiv tih stvari – kazao je Morgenstern.

Nisu donesene odluke o tome kako odgovoriti ili ko je odgovoran, rekao je visoki američki dužnosnik.

Poznavatelji tih stvari rekli su da se vjeruje da hakeri rade za rusku vladu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je takve navode.

Izvor: Reuters

About The Author