The Guardian: Facebook trajno zabranio profile organizacija ekstremnih desničara

Facebook je trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, znog širenja mržnje i podsticanja na nasilje, piše Guardian. Proglašene su stranicama “opasnih pojedinaca i organizacija” i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene. Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice. Zabrana […]

The Guardian: Facebook trajno zabranio profile organizacija ekstremnih desničara
Foto: Ilustracija

Facebook je trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, znog širenja mržnje i podsticanja na nasilje, piše Guardian.

Proglašene su stranicama “opasnih pojedinaca i organizacija” i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene.

Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice. Zabrana se ne odnosi samo na te grupe ili njihove čelne osobe. Osim toga, Facebook je zabranio objave u kojima se hvale te organizacije ili osobe ili im se daje podrška. Biće uklonjeni i profili osoba koje su koordinirale podršku tim organizacijama.

Ukupno je uklonjeno 12 računa organizacija i njihovih čelnih ljudi ili osnivača Facebook grupa. Ultradesničarska grupa, Međunarodni vitezi templari, oglasila se i poručila da su zgroženi zabranom i poručili da tragaju za pravnim opcijama kako bi se takve odluke Facebooka postidjeli i Sovjeti.

Izvor: N1

About The Author