Nizozemski regulator dodijelio ruskoj TV Dozhd dozvolu za emitiranje

Licenca za emitiranje prethodno im je ukinuta u Latviji jer su se našli pod lupom regulatornih tijela zbog izvještavanja o ratu u Ukrajini

Nizozemski regulator dodijelio ruskoj TV Dozhd dozvolu za emitiranje

Ruska nezavisna televizijska stanica TV Dozhd dobila je petogodišnju dozvolu za emitiranje od nizozemske Uprave za medije, potvrdio je regulator u izjavi na web stranici.

To je uslijedilo nakon odluke Latvije da poništi licencu kanalu početkom decembra nakon što je kompanija označena kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Liberalno orijentirana TV Dozhd prešla je na emitiranje iz Latvije i drugih zemalja u julu, nakon što je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio usljed ruske invazije na Ukrajinu. Kanal je prestao emitirati u Latviji, Estoniji i Litvaniji 8. decembra.

Nizozemska dozvola omogućit će komercijalnu uslugu televizijskog emitiranja kao komercijalne medijske mreže, rekao je regulator.

Latvijska javna televizija LSM napomenula je da se očekuje da će dozvola omogućiti TV Dozhdu emitiranje sadržaja na kablovskim mrežama u svim zemljama Evropske unije, uključujući Latviju.

TV Dozhd se našla pod lupom latvijskih tijela za elektroničke medije (NEPLP) zbog izvještavanja o ratu u Ukrajini. U jednom se slučaju voditelj izrazio suosjećanje za položaj ruskih trupa i ostavio dojam da je za njih potrebno prikupiti pomoć.

NEPLP je 2. decembra izdao Dozhd kaznu od 10.000 eura zbog dva prekršaja: mapiranja Krima kao dijela Rusije i nazivanja ruske vojske “našom vojskom”. Sama stanica je odbacila optužbe kao “nepravedne” i “apsurdne”.

Urednik Dozhd Tikhon Dzyadko kazao je da “oni koji kontroliraju informacije, kontroliraju situaciju”, dodajući da je njihov cilj da što više ljudi imaju prave informacije o tome što se događa, a ne propagandu koju šire ruske TV stanice.

– Moskva pokušava blokirati ono što smatra disidentskim stranicama s vijestima na internetu i ograničila je pristup najpopularnijim stranicama društvenih medija. Međutim, moguće je dobiti informacije iz Rusije putem interneta, društvenih mreža. Digitalna željezna zavjesa nije dovoljno jaka – kazao je.

Međunarodne medijske organizacije, poput Reportera bez granica (RSF), kritizirale su oduzimanje licence TV Dozhdu za kojeg su kazali da je jedan od rijetkih izvora nezavisnog izvještavanja ruskih novinara na ruskom jeziku.

Kanal, koji je dugo bio kritičan prema predsjedniku Vladimiru Putinu, obustavio je rad u Rusiji početkom marta nakon što su vlasti blokirale njegovo emitiranje, koje je sadržavalo kritičko izvještavanje o sukobu u Ukrajini.

Izvor: Euronews

About The Author