Brojne osude hapšenja bjeloruskog aktiviste i novinara

Protaševič je veliki zagovornik promjene vlasti i jedan od najznačajnijih aktivista opozicije, koje doslovno lovi Lukašenkov režim nakon prošlogodišnjih izbora i velikih protesta

Brojne osude hapšenja bjeloruskog aktiviste i novinara
Foto: BBC

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da prisilno slijetanje putničkog aviona u Minsku predstavlja državnu otmicu te je pozvao na hitnu međunarodnu istragu i oslobađanje opozicionog novinara Romana Proteševiča.

– Ovo je državna otmica i pokazuje kako režim u Minsku napada osnovna demokratska prava i guši slobodu izražavanja i nezavisne medije – naveo je Stoltenberg u videoporuci u kojoj je pozdravio sankcije Evropske unije Bjelorusiji.

Istakao je da se mora provesti hitna međunarodna istraga te da novinar Roman Protašević i njegova djevojka Sofia Sapega moraju biti odmah oslobođeni.

Nakon sastanka s estonskom premijerkom Kajom Kallas, Stoltenberg je kazao da je prisilno slijetanje putničkog aviona bilo opasno i neprihvatljivo. Članice NATO-a sastat će se kako bi raspravile o ovom slučaju, piše Newsline.

Avion kompanije Ryanair, koji je letio iz Atine za Vilnius, prinudno je u nedjelju sletio na aerodrom u Minsku zbog dojave o podmetnutoj bombi koja se kasnije ispostavila kao lažna.

Nakon toga, bjeloruske vlasti su uhapsile osnivača kanala na Telegramu Nexta i opozicionara Romana Protaševiča te njegovu djevojku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će tri milijarde eura, kao sredstva za investicionu pomoć Bjelorusiji, ostati zamrznuta sve dok ta zemlja ne postane demokratska.

– Vršit ćemo pritisak na bjeloruski režim dok konačno ne počne poštivati slobodu medija, štampe i mišljenja – rekla je Von der Leyen.

Kaže da će na samitu lidera Evropske unije jedno od pitanja na dnevnom redu biti i razmatranje uvođenja sankcija fizičkim osobama koje su umiješane u prinudno slijetanje aviona Ryanaira u Minsku, kao i protiv organizacija iz sektora avijacije Bjelorusije, piše US News.

Bjeloruski novinar Roman Protaševič u posljednja dva dana u centru je evropskih zbivanja. On je bio na letu Ryanaira iz Grčke za Litvaniju, ali je u preletu preko Bjelorusije zadržan nakon što je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko naredio prizemljenje aviona kako bi priveli Protaševiča.

A Protaševič ne odgovara Lukašenkovom režimu jer je veliki zagovornik promjene vlasti i jedan od najznačajnijih aktivista opozicije, koje doslovno lovi Lukašenkov režim nakon prošlogodišnjih izbora i velikih protesta.

Protaševič je svoj digitalni aktivizam započeo još u tinejdžerskim godinama. Uhapšen je 2012. godine kao student sa samo 17 godina zbog vođenja dviju grupa na ruskoj web stranici Vkontakte, koje su pisale protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Jedna od njih zvala se “Muka nam je od ovog Lukašenka”, inače bivšeg upravnika kolektivne farme koji je Bjelorusijom vladao gvozdenom pesnicom od 1994. godine, godinu prije rođenja Protaševiča.

Protaševič je tvrdio da je pretučen: “Tri dana nakon toga mokrio sam krv. Prijetili su da će me optužiti za nerazriješena ubistva”. Rekao je da su službenici bjeloruske službe sigurnosti tražili njegove lozinke za mrežne grupe.

Kasnije je radio kao fotograf za bjeloruske medije i bio je dobitnik novinarske stipendije Vaclav Havel u 2017/18. godini, nagrade za ambiciozne nezavisne novinare, nazvane po pokojnom češkom disidentu koji je postao predsjednik.

Protaševič je napustio Bjelorusiju 2019. godine, nakon što je počeo raditi za vrlo utjecajni proopozicioni Telegram, kanal Nexta (“Neko” na bjeloruskom).

Kasnije je postao glavni urednik na kanalu, koji trenutno ima više od 1,2 miliona pretplatnika. Kanal je imao ulogu u organizaciji protesta protiv Lukašenka dijeleći sa svojim sljedbenicima detalje o vremenu i datumima sastanaka.

Živeći između Poljske i Litvanije, oba čvorišta bjeloruskih disidenata, postao je urednik kanala BGM (Pametna Bjelorusija), koji ima 260.000 pretplatnika.

Protaševič je pratio predsjedničku predizbornu kampanju 2020. godine, u kojoj je opoziciona izazivačica Svetlana Tikhanovskaya bila protivnica Lukašenku.

Masovni protesti bez presedana izbili su nakon što je Lukašenko još jednom proglasio pobjedu i vlasti su odgovorile nasiljem. Bjelorusija je u novembru izdala nalog za hapšenje Protaševiča zbog njegovog rada za Nextu, izjavljujući da je “umiješan u terorističke aktivnosti”. Također su ga nazvali “prvim terorističkim novinarom u historiji”.

Za teroristička djela u Bjelorusiji mogu se presuditi čak i smrtne kazne. Nakon što je avion preusmjeren i sletio u Minsku u nedjelju, putnici su Protaševiča čuli kako govori “da mu prijeti smrtna kazna”.

U ponedjeljak su iz bjeloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova kazali da se Protaševič nalazi u Minsku i odbacili nepotvrđene izvještaje da je hospitaliziran.

Ranije su bjeloruski mediji izvijestili da je Protaševičeva majka dobila nepotvrđene izvještaje da je njen sin u bolnici i u kritičnom stanju zbog srčanih problema. “Ove informacije ne odgovaraju stvarnosti”, objavilo je ministarstvo na svom kanalu Telegram.

Izvor: Klix

About The Author