Kina djeci ograničila korištenje domaće verzije TikToka

Posljednje tri godine službeni mediji upozoravaju da mladi u Kini sve više vremena provode na internetu što utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje

Kina djeci ograničila korištenje domaće verzije TikToka

Douyin, kineska verzija TikToka, ograničit će korištenje platforme za djecu na 40 minuta dnevno.

Pravila će se primjenjivati na korisnike mlađe od 14 godina, koji su prijavljeni svojim pravim imenom i koji će moći pristupiti aplikaciji između šest ujutro i 22 sata.

Matična kompanija Bytedance najavila je način rada za mlade, naglašavajući da je to prva kompanija za kratke video zapise u industriji koja ima ovakva ograničenja. To se događa u trenutku kada Kina suzbija upotrebu tehnologije za tinejdžere.

Prema Douyinovom korisničkim pravilima osobe mlađe od 18 godina moraju dobiti pristanak zakonskog skrbnika, ali ne postoji dobra granica. U sestrinskoj aplikaciji TikTok minimalna dob za korištenje aplikacije je 13 godina.

Douyin je pokrenuo nove obrazovne sadržaje – uključujući naučne eksperimente, muzejske izložbe i objašnjenja historijskih činjenica – u okviru Youth Moda.

– Da, stroži smo prema tinejdžerima. Radit ćemo više na pružanju kvalitetnog sadržaja kako bi mladi ljudi mogli učiti i vidjeti svijet – stoji u njihovoj objavi na blogu.

Prošlog mjeseca mlađima od 18 godina u Kini bilo je zabranjeno igrati videoigre tokom sedmice, a njihovo je igranje bilo ograničeno na samo jedan sat petkom, vikendom i praznicima. U februaru je djeci zabranjeno unošenje mobitela u školu.

Posljednje tri godine službeni mediji upozoravaju da mladi u Kini sve više vremena provode na internetu što utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Podaci agencije za društvene mreže “We Are Social” ukazuju na to da Kinezi često provode više od pet sati dnevno na internetu, od čega dva sata na društvenim mrežama.

Iako ovi podaci ne uključuju osobe mlađe od 16 godina, online učenje vrlo je prisutno u životu mladih Kineza u posljednjih godinu dana zbog Covida-19. Uz to, službena televizija CGTN kaže da 95 posto kineske mlade populacije koristi internet – 183 miliona maloljetnika.

Kineski regulatori još su 2018. godine pokušali ograničiti vrijeme koje maloljetnici provode na internetu zbog rastućeg nivoa kratkovidnosti među djecom.

Douyin je, poput TikToka, naročito popularan među mladom publikom, pa ga je glavni kineski regulator, Uprava za kibernetski prostor, pozvao da “stvori bolje okruženje za zdrav razvoj mladih”.

Još 2019. godine Douyin i suparnička služba Kuaishou počeli su iskušavati “mjere protiv ovisnosti”. Uveli su dječje zaštite i eksperimentirali s funkcijama koje bi mogle ograničiti vrijeme koje djeca provode na tim platformama.

Izvor: BBC

About The Author