BHT1 I FTV: Za jedne je udarna vijest nova korupcijska afera, za druge praznik srpskog jedinstva

BHT1 je četiri puta manju minutažu posvetio Dodikovom i Vučićevom praznovanju srpskog jedinstva od FTV-a, koji je pak pravio specijal s upozorenjem na novi srpski nacionalizam. Izgleda da je teško naći balans

BHT1 I FTV: Za jedne je udarna vijest nova korupcijska afera, za druge praznik srpskog jedinstva

BHT1: Gdje je nestala opozicija?

  1. – 20. septembar 2021.

POLITIČKA POZADINA BEZ OPOZICIJE: Hapšenja u Banjaluci uzdrmala su ne samo uhapšene, koji se sumnjiče za zloupotrebe pri javnim nabavkama medicinske opreme, već i ključne aktere na političkoj sceni. Milorad Dodik je odmah požurio da kritikuje istražne organe što hapse na dan koji Aleksandar Vučić i on sada proglašavaju Danom srpskog jedinstva. Nemušto je govorio i o mogućim političkim zloupotrebama, dok je njegov koalicioni partner Nenad Stevandić siguran da se radi o montiranom procesu protiv Branislava Zeljkovića, koji je na čelu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Lider Ujedinjene srpske kaže da su udarili na najzdravije tkivo Republike Srpske, ali ne precizira ko je to i zašto udario. Urednici Azira Hrustemović i Dejan Petrović prenose znakovite reakcije dvojice političara, dok je reporterka Mirela Savić precizno sažela da je dominantna teorija u javnosti ona koja pretpostavlja da su hapšenja posljedica političkih sukoba u vladajućoj koaliciji. Veseli što je javna televizija spomenula politički kontekst, a i što su vijest o korupcionaškoj aferi, koju su nazvali „nova Srebrena malina“, držali visoko na listi prioriteta. Ipak, jedna stvar je promakla urednicima. Ako se spekulira o političkim sukobima, gdje je nestala opozicija? Šta oni kažu na hapšenja? Osim Dodika i Stevandića, u Dnevniku 2 smo čuli još SNSD-ovog ministra zdravlja Alena Šeranića, koji je, očekivano, skidao svaku odgovornost sa sebe. Opozicioni narodni poslanik Nebojša Vukanović bio je vrlo glasan i direktan, te je odmah prozvao koalicione partnere upuštajući se u objašnjavanje pojedinosti. No, on i drugi opozicionari nisu dobili mjesto u centralnoj informativnoj emisiji državne televizije.

PRVI U SVIJETU KAD SE OBARAJU NEGATIVNI REKORDI: Urednik Milan Đurović u subotu otvara Dnevnik 2 informacijom da je BiH prva u Evropi po smrtnosti od Covida-19 na milion stanovnika. BHT1 propituje razloge, okrećući se uglavnom struci koja je jednoglasna u procjeni da je najveći krivac nefunkcionalni sistem. U narednim sedmicama treba insistirati na odgovornosti inih ministara zdravlja u zemlji koja teško može i pobrojati koliko ministara ima.

LOBIRANJE: Urednica Hrustemović donosi solidan prilog o troškovima i efektima lobiranja Republike Srpske u SAD-u. Na šta je potrošen novac poreskih obveznika? O kakvom se lobiranju radi? Da li postoji paralelna diplomatija? Zanimljiva priča u kojoj se našlo mjesto i za opoziciju, pa je glas dat i Jeleni Trivić iz PDP-a.

OCJENA: 5

FTV: Hapšenja u Banjaluci u drugom planu

  1. – 20. septembar 2021.

ŠTA JE VIJEST DANA? Vijesti o pretresima i hapšenjima u Banjaluci zbog korupcije u javnim nabavkama pojavile su se još u srijedu, a FTV je o tome na dan izbijanja afere izvijestio tek u 24. minuti. I to u formi kratke crte.

Taj dan Dnevnik 2 je bio potpuno okupiran temom proslave Dana srpskog jedinstva, o kojem je prilog trajao čak dvanaest minuta. Urednica Maida Muhović donijela je reakcije iz Hrvatske, prilog iz Beograda, a data je i reportaža iz Srebrenice, gdje roditelji bošnjačke djece s pravom izražavaju negodovanje zbog praznovanja istorije jednog naroda. FTV zabrinuto konstatuje da su nacionalne teme opet prevagnule nad ekonomskim pitanjima, ali istovremeno i sami forsiraju isti sadržaj i zanemaruju sve druge vijesti. Pa i one o pretresima i hapšenjima za visoku korupciju.

OPOZICIJI PROSTOR, ALI U SVEGA DVIJE MINUTE: Za razliku od BHT1, FTV je prenio i stav opozicije u Republici Srpskoj, odnosno Nebojše Vukanovića, koji je prozvao predstavnike vladajuće koalicije da se obračunavaju preko pravosuđa. Urednica Dejana Regoje naziva Vukanovića najglasnijim opozicionarem, ali i u drugom danu vijest o korupciji u nabavci medicinske opreme u Republici Srpskoj dobila je skromnu minutažu (svega dvije minute).

TEMATSKI I BROJKAMA O ODLASKU: Subotnji Dnevnik 2 (Maida Muhović) tematski se bavio demografskim slomom kroz koji prolazi BiH. Prema prezentovanim podacima, samo u ovoj godini BiH je do sada napustilo više od osamdeset hiljada ljudi, a najviše odlaze oni u aktivnoj životnoj dobi. FTV je priču obradio iz više uglova, a donijeli su i reportaže iz sela kod Travnika, gdje samo jedan đak pohađa školu, i Brčkog, gdje su mladi nezadovoljni perspektivom koja im se pruža.

OCJENA: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: BHT1 i FTV su u fokusu imali posve različite vijesti – za prve je događaj sedmice korupcionaška afera u Banjaluci u vezi sa nabavkom medicinske opreme, dok su se drugi bavili Danom srpskog jedinstva i zakonskim favoriziranjem ćirilice. Razlike su bile više nego očigledne. BHT1 je sredinom prošle sedmice četiri puta manju minutažu posvetio Dodikovom i Vučićevom praznovanju srpskog jedinstva od FTV-a, koji je pak pravio specijal u kojem se upozorava na novi srpski nacionalizam. Državna televizija je minimizirala nacionalističku prijetnju u nastupima političara sa obje strane Drine, dok je FTV istovremeno odlazio u drugu krajnost zanemarujući druge aktuelnosti. Tako je bilo moguće da hapšenja za visoku korupciju budu jedva primjetna u programu Federalne gdje je vijest uporno gurana u drugi plan. Žalosti i što je BHT1 utišao glas opozicije u Republici Srpskoj, iako su progovorili o političkom kontekstu banjalučkih hapšenja. Javne televizije moraju voditi računa o tretmanu i prostoru koji dobija opozicija. Kada god se spominje politička pozadina, posebice u vezi sa vrućim temama kao što su hapšenja visokih funkcionera, tu mora biti mjesto i za glas iz opozicije.

 

Plus sedmice

BHT1

Uprkos propustima, BHT1 je hapšenja u Banjaluci zbog sumnje na korupciju ispratio kao udarnu vijest kojoj se posvećuje puna pažnja.

FTV

Tematska obrada otužne demografske slike.

 

Minus sedmice

BHT1

Glas opozicije se mora čuti, posebno kada se sumnja na političku pozadinu u korupcionaškoj aferi.

FTV

Dušan Ivković je jedan od najuspješnijih košarkaških trenera s ovih prostora, a njegovi uspjesi sežu i do medalja koje je donosio Jugoslaviji. Svaka televizija koja drži do sebe posvetila mu je in memoriam. Ne i FTV u danu (četvrtak) koji je uređivala Dejana Regoje.

 

 

About The Author