Marinković Lepić: Zašto se žuri s imenovanjem generalnog direktora RAK-a

Imenovanja Draška Milinovića i dalje izaziva brojne otpore i pitanja

Marinković Lepić: Zašto se žuri s imenovanjem generalnog direktora RAK-a
Foto: Vijesti.ba

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lekić zatražila je danas od Vijeća ministara BiH odgovor zašto se toliko žuri sa imenovanjem Draška Milinovića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), ako se zna da su pojedini direktori obavljali dužnost i u dva mandata bez provođenja konkursne procedure.

Upitala je kako će se kod izbora direktora cijeniti kriterij potvrđene rukovodne sposobnosti koji je utvrđen Zakonom o komunikacijama BiH da bi neki kandidat bio imenovan za direktora.

– To je jedan od uvjeta, a radi se o osobi koja je bila direktor Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) i za čijeg je mandata tom javnom RTV servisu izrečeno 11 izvršnih mjera od tog istog RAK-a. Milinović je imao i ličnu novčanu kaznu kao odgovorna osoba – podsjetila je poslanica.

Naglasila je da je Vijeće RAK-a već treću godinu radi, a mandat članovima je istekao 23. decembra 2017. godine i oni i dalje obavljaju dužnosti jer parlament nije donio odluku o pokretanju konkursne procedure, a nakon ovog prijedloga za direktora predsjednik Vijeća RAK-a dao ostavku.

Na pitanje poslanice odgovorio je državni ministar za komunikacije i saobraćaj Vojin Mitrović koji je samo kazao da to ministarstvo nema nadležnosti nad imenovanjem generalnog direktora RAK-a.

Pitanje poslanice proslijedili su, kaže, Regulatornoj agencije za komunikacije te će njihov odgovor biti dostavljen poslanici koja je zatražila pojedinosti oko konkursne procedure.

Poslanica Marinkovi-Lepić izrazila je nezadovoljstvo odgovorom ministra, upitavši da li to znači da bi svaki predloženi kandidat bio prihvaćen jer Ministarstvo samo potvrđuje ili uzima u obzir obrazloženje Vijeća RAK-a.

– Da li se uopće provjerava da li kandidat ispunjava uvjete jer na osnovu toga proizilazi da bi se odluka o kandidat mogla donijeti i ako neko ne ispunjava uvjete i nadam se da imaju obrazloženje ako kandidat ne ispunjava uvjete – zaključila je.

Mitrović je ranije potvrdio da je bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović predložen za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te da će prijedlog biti upućen Vijeću ministara na potvrđivanje.

Milinović je u decembru prošle godine podnio ostavku na mjestu direktora RTRS-a, nakon čega je na poziciju vršioca dužnosti postavljen Milan Trbojević, dotadašnji direktor Sektora programa RTRS-a. Tada su se u medijima pojavile informacije da je razlog podnošenja ostavke prijava Draška Milinovića na javni konkurs za izbor generalnog direktora RAK-a.

Dok je Milinović bio direktor entitetskog javnog RTV servisa, RAK je toj medijskoj kući, koja je više puta optužena da je javni servis Saveza nezavisnih socijaldemokrata, (SNSD) kao i za pristrasno izvještavanje, izrekao brojne kazne.

Predsjedavajući Tegeltija je također iz SNSD-a, a i postoji dovoljno glasova stranaka iz entiteta RS da donesu odluku o izboru novog direktora RAK-a.

About The Author