Treba li smijeniti, smijeniti, smijeniti Draška Milinovića?

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH presuđuje prije postupka. Na BHT1 intervju sa Željkom Cvijanović kojeg se ni RTRS ne bi postidio

Treba li smijeniti, smijeniti, smijeniti Draška Milinovića?

BHRT: Aktuelni intervju, 21. oktobra

NAVIJAČKA PITANJA ZA CVIJANOVIĆ: Bez logoa televizije u uglu ekrana, gledalac bi lako mogao pomisliti da se intervju novinarke Mirele Savić s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović emituje na RTRS-u, a ne na BHRT-u. Razlog su sadržaj i oblik novinarskih pitanja, blagonaklon odnos prema SNSD-u, koji je bio vrlo manifestan, izostanak bilo kakvih neprijatnih pitanja koja se očekuju u intervjuisanju visokorangiranih političara, prešućivanje problema koji tište građane i slijeđenje političke agende koju je nametnula vlast. Konkretno, to je zvučalo ovako: novinarka govori o „odličnim rezultatima“ gošće, naglašavajući kako ih je njen protukandidat Mirko Šarović prvo priznao, „ali bez čestitke“, a kasnije to priznanje povukao, pa traži komentar o „nedosljednosti kadrova SDS-a“. Na sličnom fonu bila su i ostala pitanja. Savić ne propituje koliko su mjere Vlade RS-a zaista pomogle očuvanju životnog standarda građana tokom aktuelne ekonomske krize već je zanima „na osnovu čega je SNSD sačuvao podršku birača u izazovnim vremenima“. Cvijanović objašnjava kako se u turbulentnim vremenima ljudi okreću onima koji su sposobni nositi se s problemima. Snagom SNSD-ove politike do sigurnosti za građane.

NA MUCI SE POZNAJU JUNACI: Osvrćući se na izbor Cvijanović za članicu Predsjedništva BiH, novinarka pita ima li suštinske razlike između SDA i SDP-a. Novinarka gotovo suosjeća s Cvijanović što će biti na toj funkciji u ovako teškim vremenima. Umjesto na konkretne ekonomske pokazatelje krize ili na političke odluke, novinarka se referira na narodne kletve! „Ima ona kletva: Dabogda živjeli u interesantnim vremenima! Da li mislite da nas očekuju još interesantnija vremena ili ćemo moći predahnuti dok oni veći vode njima značajnije borbe?“ Ni kod spominjanja visokog predstavnika „kojeg RS nikada nije priznavala“, novinarka se nije suzdržala od spominjanja njegovog „okrnjenog legitimiteta“. Osim terminologije, sporna je i suština pitanja. Previše je uopšteno. „Šta očekujete u narednom period od uloge OHR-a?” Cvijanović je ponovila bezbroj puta ponovljeni stav SNSD-a o izboru Christiana Schmidta.

FACE TV: Centralni dnevnik, 29. oktobra

SMIJENITI ILI SMIRITI DODIKA? Senad Hadžifejzović će među stotinama razgovora s brojnim gostima možda doživotno pamtiti razgovor s političkim analitičarom iz Srbije Dušanom Janjićem. Razlog nije ništa što je rekao gost nego ono što je rekao novinar. Preciznije, ono što mu pripisuju da je pitao ‒  treba li ubiti Dodika? Autorica ovoga članka to nije čula nigdje u razgovoru. Osvrćući se na sagovornikov stav o tome da je Milorad Dodik opasan jer bi mogao izazvati sukobe u BiH i naštetiti Srbiji, Hadžifejzović ga pita: „Da li bi trebalo da ga se smijeni, smiri, umiri?” Istina, ova posljednja riječ nije najrazumljivija, ali je strašno to što se na osnovu proizvoljnog tumačenja osobe na poziciji moći, u ovom slučaju direktora RAK-a Draška Milinovića, i prije provođenja procedure provjere i utvrđivanja činjenica novinaru prijeti drakonskim kaznama, pa čak i suspenzijom televizije čiji je vlasnik.

A Janjić je u emisiji pričao kako Dodik više nije politička figura nego politički dron koji proizvodi ozbiljne posljedice po sebe, po narod i po okruženje. Hadžifejzovića je zanimalo može li se desiti da na zahtjev stranaca etnički lideri budu uhapšeni, bez obzira na funkcije na kojima će biti nakon izbora. Janjić je obrazložio zašto takav scenarij smatra mogućim.

FTV: Plenum, 31. oktobra

DRŽAVNA IMOVINA: Vrlo žestoka rasprava zbog statusa državne imovine BiH vodila se između profesora ustavnog prava iz Tuzle Zlatana Begića i stručnjaka za državnu imovinu iz Banje Luke Vladimira Lukića. Verbalni okršaj počeo je, doslovno, već kod odgovora na prvo pitanje novinarke Jasmine Vilić. Pitala je može li se sada kada je visoki predstavnik pokrenuo pitanje državne imovine ono riješiti nakon što 30 godina nije postignut konsenzus. Međutim, za Lukića BiH nema ni svoj teritorijalni integritet, a nije ni država. Begić ga je odmah demantovao pozivajući se na Dejtonski mirovni sporazum i Odluke Ustavnog suda BiH. Zamjerio je novinarki što je Lukića predstavila kao stručnjaka za imovinu, navodeći da je on predavao na Šumarskom fakultetu i da je inženjer geodezije, te podsjetio na to da je Lukić bio svjedok odbrane Ratka Mladića. Novinarka je to protumačila kao pokušaj diskreditacije gosta. Gost nije demantovao, ali se naljutio: „Ako ‘oćete da me otjerate otalen, Vi pričajte!”

ZBOGOM, ČINJENICE: Begić je prigovorio novinarki što je pozvala ovog gosta u emisiju ocjenjujući ga nekompetentnim. Istina, frustrirajuće je razgovarati, a i slušati stručnjaka koji negira pravne činjenice tvrdeći da je BiH sastavljena od tri entiteta i koji negira presude Ustavnog suda BiH. Koliko je smisleno diskutovati s takvim gostom? S druge strane, kao bivši višegodišnji član Komisije za granice BiH, relevantan je sagovornik o ovoj temi. Ako je nekompetentan, za to nisu krivi novinari nego oni koji su ga imenovali u tu komisiju. Novinarka je tokom emisije insistirala da se gosti drže teme odgovaranjem na njena pitanja, ali je emisija ostala u znaku burne rasprave. Bilo bi, međutim, nekorektno okvalifikovati emisiju kao lično sukobljavanje dva gosta jer se Begić uglavnom pozivao na pravne odredbe i odluke, dok ih je Lukić ignorisao.

ZAKLJUČAK: Loš intervju sa Cvijanović na BHRT-u. Razlog ‒ navijačka pitanja i razgovor iz pozicije vlasti, a ne građana. Ovakav stil ispitivanja primjereniji je stranačkoj promociji nego aktuelnom intervjuu na javnom medijskom servisu. Hadžifejzović se zbog pitanja o Dodiku našao na meti moćnika koji prijete drakonskim novčanim kaznama, pa i suspenzijom FACE TV-a. Na FTV-u stručnjak za državnu imovinu negira teritorijalni integritet BiH i govori o tri entiteta.

About The Author