9. JANUAR U ISTOČNOJ HERCEGOVINI: Slika zajedništva, sloge, ponosa… i provociranja povratnika

Lokalni mediji su pratili sve svečarske događaje, ali i prenosili vijesti RTRS-a i Srne kako bi doprinijeli „dobroj“ prazničnoj atmosferi

9. JANUAR U ISTOČNOJ HERCEGOVINI: Slika zajedništva, sloge, ponosa… i provociranja povratnika
Foto: radiotrebinje.com

Ako se ’90-ih na ovim prostorima pisala istorija, poslednjih godina se u RS-u insistira na stvaranju tradicije. Po svemu sudeći, osnovna ideja vlasti je da će nešto što se dovoljno dugo ponavlja, makar u početku bilo i „na mišiće“, tokom godina prerasti u običaj. Ipak, barem na rubu Hercegovine, od stvarne je još uvek svečanija medijska slika. Što ne znači da vas kritički stav ili nedostatak entuzijazma za obeležavanje praznika neće svrstati među subverzivne elemente, a možda i „nalepiti“ etiketu domaćeg neprijatelja.

Zajedništvo, sloga i ponos

Polaganjem venaca na spomen-obeležja, defileima automobila, zastavama i vatrometima, a ponegde i bakljadama navijača obeležen je Dan Republike u gradovima istočne Hercegovine.

Lokalni mediji su pratili ove događaje, ali i prenosili vesti javnih servisa, RTRS-a i Srne, kako bi doprineli „dobroj“ prazničnoj atmosferi.

Nije u tome izostala ni jedina regionalna televizijska stanica Herceg TV, čiji su programski sadržaji posvećeni prazniku.

Ona je 8. januara prenela tekst ATV-a „Srpska se sprema za Dan Republike“, čime je dat takt načinu proslave 9. januara.

U njemu se prenose poruke Dodika i Cvijanovićeve upućene svim građanima RS-a da u „sredu iskažu svoju ljubav prema Republici“ tako što će u svet poslati sliku zajedništva, sloge i ponosa. Premijer Višković je, u očekivanom stilu, pomalo proročki, rekao da će se praznik slaviti narednih sto i hiljadu godina, što je u saglasju s jednim od ovogodišnjih slogana proslave Dana RS-a – „Ponosna i večna“.

U Jutarnjem program 9. januara ugostili su predsednika gradske Boračke organizacije Peru Mišeljića, koji je izložio program proslave. Kao i prethodnih godina, predviđeni su vožnja automobilima kroz Trebinje, sirene, zastave i vatromet. Istakao je da „nas svakodnevno napadaju“ i najavio da će preko Ministarstva prosvete „ostvariti“ da se jednom mesečno uvede čas istorije za učenike „da bi deca znala sve istorijske stvari malo šire“.

Voditeljka i gost su pozdravili i početak rada fontane u gradskom parku, koja je povodom praznika bila u bojama zastave. Mišeljić je rekao da je boračka populacija posebno zadovoljna poslednje dve godine jer gradska uprava pomaže nezaposlene borce i porodice poginulih. „To je jedinstven slučaj i to vas je prilično iznenadilo. Pretpostavljam da je borce, odnosno, članove porodica poginulih boraca i obradovalo  da neko vodi računa o njima. Jer, koliko znam, toga u proteklih dvadesetak godina  nije bilo“, apostrofirala je voditeljka, a Mišeljić potvrdio. Pozvali su na zajedničku proslavu Dana RS-a uz napomenu da, zbog snega koji je retka pojava na jugu Hercegovine, vode računa o odstojanju između automobila.

Video-zapisom i fotografijama Radio Trebinje je doneo vest o defileu vozila kojim je obeležen Dan i krsna slava Republike Srpske. Prethodno su na sajtu objavili i poziv RTRS-a upućen građanima da šalju slike zastava RS-a iz svog mesta i tako zajedno proslave 27. rođendan RS-a. Nevesinje je Dan RS-a proslavilo u sportskom, tačnije, navijačkom duhu. Najupečatljiviji događaj za medije je bila bakljada navijača Crvene zvezde, poznatijih kao „Delije“, koji su na sebi svojstven način „čestitali Republici Srpskoj“ 27. rođendan – javio je Radio Nevesnje.

„Delije“ su bile aktivne i u Foči, gde su „veličanstvenom bakljadom na Trgu 9. januara, uz ogromnu platnenu ikonu svetog Stefana, s vatrometima po celom gradu, obeležile krsnu slavu RS-a“, javio je Radio Foča.

Tako je većina „javnih“ medija u Hercegovini, dakle, onih čiji je osnivač lokalna samouprava, obeležavanju Dana RS-a pristupila na sličan način – vestima i kratkim prikazima događaja s primesama „optimizma i patriotskog naboja“.

Komentari, analize ili osvrti koji bi oponirali „mejnstrimu“ su izostali. Time je jasno stavljeno do znanja da je Dan Republike praznik koji se ne preispituje.

Monolitnost i kod privatnih medija

Ono što karakteriše izveštavanje „javnih“ važi i za „privatne“ medije u istočnoj Hercegovini.

U njih se, osim pomenute Herceg TV, ubraja desetak portala. I oni su mahom preneli izveštaje agencije Srna i RTRS-a o defileu u Banjaluci, odlikovanim pojedincima, s posebnim akcentom na Dejana Bodirogu, čiji su koreni iz Trebinja, o „veličanstvenoj koloni automobila“ u Trebinju i istoj takvoj bakljadi „Delija“.

Tu je i vest o „Despotu“ – prvom oklopnom vozilu proizvedenom u RS-u. Činjenica da se radi o prototipu nije posebno apostrofirana, pa se stiče utisak da je pomenuti „oklopnjak“ već na tržištu.

I oni su izvestili da je „hiljade građana“ prisustvovalo svečanom defileu u čast 27. rođendana RS-a i da je predsednica Željka Cvijanović, između ostalog, rekla da je „obaveza da budemo jedinstveni i okupljeni oko interesa Republike“.

Otklon od monolitne slike koja se širi i sa „privatnih“ medija napravio je portal Istok, prenoseći komentar portala Žurnal.info.

Autorka Žana Gauk se u tekstu „Parada sloge i biča: Kome salutirate kad više nikog nema?“ osvrće na RS, koji je tužni, privatni entitet Milorada Dodika i njegovih čankoliza. Entitet siromašnih i poniženih građana iz kojeg se beži.

Pored poželjne euforije, još jedno osećanje koje je neodvojivo od proslave Dana RS-a je inat prema svima koji imaju zamerke na ovaj praznik. Naročito ako pripadaju drugom narodu. Uz sveža sećanja iz ’90-ih i nacionalnu retoriku koja se potencira i atmosferu ugroženosti koja se promoviše, incidenti su neizbežni. Jedan se i desio u Gacku, u kojem se kolona automobila okićena zastavama nije zadržala na gradskim ulicama, preneo je portal Direkt. Uprkos snegu, zaputili su se u povratnička sela Fazlagića Kule, gde su sirenama i nacionalističkim pesmama uznemirili malobrojne, mahom starije povratnike.

Osim pomenutog portala „Direkt“, za medije istočne Hercegovine Dan RS-a očigledno nije bio trenutak da se pomene činjenica da je Ustavni sud BiH u novembru 2015. ovaj praznik proglasio neustavnim, uz obrazloženje da diskriminiše ostale stanovnike RS-a.

Razumljivo je to s obzirom na sveži primer BNTV-a, koji je zbog vesti u kojoj se najavljuje proslava „neustavnog Dana Republike Srpske“ bio glavna vest na javnom servisu i drugim „vezanim“ medijima. Posle takvog medijskog „toplog zeca“ teško da će se neko usuditi da pomene činjenice. Preispitivanje, kritika i društveni dijalog su po ovom pitanju u trenutnoj društvenoj atmosferi nemogući.

U suštini, sama presuda je dobro došla zvaničnicima entiteta, koji su je iskoristili za još jedan spin o ugroženosti RS-a i neophodnosti borbe za zaštitu nacionalnog interesa.

Ipak, većina stanovnika se drži po strani i odoleva nametnutoj euforiji koja se širi putem medija. Zbog toga se angažuju partijski resursi, prvenstveno vladajućeg SNSD-a, kako bi se građani animirali i osećanja koja su nekada gajili za 29. novembar prebacili na 9. januar.

Ipak, za običan svet je to još uvek samo jedan neradni dan na početku godine.

About The Author