Dok poziva na neplaćanje RTV takse, HDZ traži 800.000 KM za RTV Herceg Bosna

Amandman HDZ-a na federalni budžet odbila je Vlada Federacije BiH uz obrazloženje da u dosadašnjem periodu nije bila praksa direktnog finansiranja medijskih kuća

Dok poziva na neplaćanje RTV takse, HDZ traži 800.000 KM za RTV Herceg Bosna
Foto: Beta

Klub Hrvatske narodne zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Federalnom parlamentu pokušao je amandmanom na federalni budžet za 2022. godinu osigurati finansiranje RTV Herceg Bosna i to sa 800.000 KM. U izbornoj godini ovaj novac bi bio korišten za kampanju političkih stranaka, a najprije HDZ-a i njenog lidera Dragana Čovića.

Iz HDZ-a su zatražili da se u okviru Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacije koji vodi HDZ-ovac Denis Lasić otvori novi ekonomski kod 6144 – subvencije javnim preduzećima – Subvencija za RTV Herceg Bosna i to kao podrška Vlade FBiH. Amandman je upućen 18. marta.

Uvidom u prijedlog budžeta FBiH koji je objavljen na stranici Parlamenta FBiH postoji ekonomski kod 6144 u okviru kojeg su subvencije javnim preduzećima i to EP BiH i EP HZHB, Željeznicama FBiH, BH Pošti, JP Hrvatska pošta, subvencije javnim preduzećima za uvezivanje staža, subvencije za aerodrome Sarajevo, Mostar, Tuzla, Bihać itd.

Ovaj amandman HDZ-a odbila je Vlada FBiH uz vrlo precizno obrazloženje.

– Vlada FBiH ističe da prilikom vršenja analize i razmatranja svih relevantnih informacija datih u finansijskom zahtjevu budžetskog korisnika nije utvrđeno da je on zahtijevao planiranje subvencije za Radioteleviziju Herceg Bosne RTV HB. Isto tako, u dosadašnjem periodu nije bila praksa direktnog finansiranja medijskih kuća – navodi se u obrazloženju Vlade FBiH.

Klub HDZ BiH prihvatio je obrazloženje Vlade FBiH te se o ovom amandmanu Dom nije ni izjašnjavao uoči glasanja o budžetu za 2022. godinu. Budžet je usvojen, a na sada bi ga u istom tekstu trebao potvrditi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Inače HDZ, uz još nekoliko političkih stranaka, javno poziva na neplaćanje RTV takse koja je jedan od prihoda i načina finansiranja javnih bh. RTV servisa. Zakonska je to obaveza koja nalaže da su svi koji posjeduju TV prijemnik moraju izdvajati 7,5 KM za RTV taksu, ali parlamentarci koji su zakon donosili pozivaju da se on ne poštuje.

Inače BHRT kao državni javni servis u najtežoj je situaciji od osnivanja. Njegovi radnici, njih više od 800, nisu primili platu već dva mjeseca te je njihova i egzistencija njihovih porodica sada ugrožena.

Istovremeno državni parlament trebao je danas razmatrati stanje u toj državnoj medijskoj kući, ali hitna sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma, a nisu joj prisustvovali upravo poslanici HDZ-a kao ni predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Izvor: NAP/Analiziraj

About The Author