Samo amateri i promašeni slučajevi primaju golove u 91. minuti

OTISCI DANA: Nemanja Bilbija prvu je reprezentativnu „starter utakmicu“ odlično odigrao. Sasvim dovoljno da ga ne vidimo u drugoj

Samo amateri i promašeni slučajevi primaju golove u 91. minuti
Foto: Reprezentacija.ba

Ta će Bilbija

Tokom blijede utakmice protiv Lihtenštajna, koji nam je u profesionalnom pogledu taman po mjeri, jedan od rijetkih reprezentativaca koji se izdvojio i učinkom i elanom bio je Nemanja Bilbija. Em je imao dvije asistencije, em je trčao i zalagao se. S  njim reprezentacija drukčije i izgleda i igra.

To je bilo dovoljno da bude zamijenjen u drugom poluvremenu i da sljedeću utakmicu, ovu sramotu protiv Islanda, počne na klupi za rezervne igrače, gdje će trunuti sve do posljednjih desetak minuta meča.

I to je sve što treba da znate o nogometnoj Bosni i Hercegovini, Savezu te novom  stručnom štabu.

Živjeli.

Ovo nije naš zemljotres

U februaru 2023. godine razorni zemljotres poharao je Tursku. Bosanskohercegovačka  i regionalna javnost sedmicama je živjela u znaku te kataklizme. Skupljali se roba i novci, djeca po ulicama prodavala sladolede, iz dana u dan pratilo se stanje na terenu, slale se spasilačke ekipe, bilo je malo i međuentitetskih, odnosno državnih trzavica oko toga koji nivo vlasti treba da organizira pomoć.

Sedam mjeseci kasnije slična nesreća pogodila je i Maroko. Više od 2.000 mrtvih, razorena sela i gradovi, smrt i bol  na svakom koraku. Ovdje – niko ništa. Pa da barem više od pet zastava na profilnim fotkama vidjesmo, nego ni to.

Marokanski zemljotres pokraj nas je protutnjao kao pokraj turskog groblja. Šta je onoliko mobiliziralo mase u februaru i zašto se niko ni počešao nije u septembru, eto dobrog materijala za istraživače. Je li jedna tragedija dovoljna da ispušemo sopstvene humanitarne potencijale? Ako se iko pozabavi ovih fenomenom, bit će zanimljivo pogledati saznanja i zaključke.

Bileća i doprinos državi

U jednom od prošlih otisaka pisali smo o svećeniku koji je u Gabeli na specifičan način pozdravio navijače Sarajeva, pobravši tako simpatije svih na stadionu, ali ne i dalje od Čapljine, jer njegov gest dobre volje iz nepoznatog razloga nije bio zanimljiv medijima. Senad Avdić, urednik Slobodne Bosne i naš saradnik, kaže da je isto tako, tj. nikako, prošla još veća senzacija – U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prijateljski meč s vršnjacima iz Republike Irske na gradskom stadionu u Bileći. Pa ne dešava se baš svaki dan da reprezentacija igra u tim predjelima, pozitivna priča  u svakom pogledu, ali opet s minimalnim odjekom u javnosti. Senad, tradicionalno dobro informiran, kaže da je bilećanska politička ekipa izrazito nagodna, uskoro daju vodu Ivanjici, koja je općina Ravno, a s ministrom Edinom Fortom dogovaraju izgradnju lokalnih puteva. Zainteresirani su i za bolje veze s Dubrovnikom i Herceg Novim. Općenito su za saradnju i nema onih vječitih opstrukcija koje nanose štetu svima i nikome nisu razumljive.

Naravno, nećemo od muhe praviti slona, ali znate kako kaže stara islandska poslovica: muha po muha i – pobjeda.

Pratite nas za više islandskih savjeta.

About The Author