Istina i novinari uvijek su prve žrtve rata

Namjernim ubistvima medijskih djelatnika koji tokom svog rada nose oznake ‘Press’, izraelska vojska ubija i istinu

Istina i novinari uvijek su prve žrtve rata

Novinarstvo postaje sve opasnija profesija, posebno u Gazi, gdje novinari plaćaju strašnu cijenu za izvještavanje javnosti o tome što se događa na terenu, istaknuli su brojni slovenski novinari na skupu podrške medijskim djelatnicima u Palestini održanom u Ljubljani. Ujedno su pozvali na hitan prekid neviđenog masakra nad novinarima.

Društvo i Sindikat novinara Slovenije organizirali su skup podrške novinarima i drugim medijskim djelatnicima u Palestini. Kako upozoravaju, u Gazi je već ubijeno 100 novinara, a posljednji su mjeseci najsmrtonosniji za medijske djelatnike od 1992. godine.

– Riječ je o novinarima s imenom i prezimenom koji su, prema ocjeni Odbora za zaštitu novinara, izgubili živote u ovom besmislenom ratu. Ovo je genocid. Genocid nad istinom. Genocid nad novinarstvom – rekao je predsjednik novinarskog društva Gašper Andrinek koji je prethodno pročitao imena 88 poginulih novinara, nakon čega je uslijedila minuta šutnje.

U međuvremenu je predsjednica koordinacije novinarskih sindikata RTV Slovenije Helena Milinković na skupu koji su sindikat i novinarska udruženja organizirali na Međunarodni dan podrške palestinskim novinarima istaknula da su medijski djelatnici u Gazi i okupirane Zapadne obale izvještavaju svijet o zločinima u najopasnijim uvjetima nad civilnim palestinskim stanovništvom.

– Namjernim ubistvima medijskih djelatnika koji tokom svog rada nose oznake ‘Press’, izraelska vojska ubija i istinu. Nikada prije u bilo kojem sukobu novinari nisu platili tako užasnu cijenu za svoj rad kao novinari u Gazi – rekla je i pozvala izraelsku vladu da zaustavi napade na novinare i civilno stanovništvo te da ih zaštiti.

Istaknula je da su izraelska vojska i vlada u prošlosti optuživale neke palestinske novinare da su pripadnici militantnih skupina ili terorista. “Nikada nisu dokazali te optužbe protiv bilo kojeg novinara, a niti jedan izraelski političar nije odgovarao za zločine nad palestinskim stanovništvom”, nastavila je, istaknuvši da je međunarodna zajednica iznevjerila Palestince.

– U ovom najkrvavijem i najbrutalnijem sukobu našeg vremena moramo stati na stranu onih koji su lišeni svog glasa. Palestinski medijski djelatnici su krunski svjedoci i sakupljači dokaza o najgorem zločinu našeg vremena – genocidu nad Palestincima stanovništva u Gazi. Stoga je naša dužnost govoriti u njihovo ime i solidarno ih podržati – dodala je.

Publicist i novinar Branko Šoban također je naglasio da je novinarstvo u posljednje vrijeme najopasnija profesija na svijetu. “Istina – a s njom i novinari koji je donose – uvijek su prve žrtve svakog rata. Danas je najopasnije biti novinar u Gazi”, nastavio je.

Prema podacima nevladine organizacije Odbor za zaštitu novinara, samo u Gazi u posljednja četiri mjeseca ubijeno je više od stotinu novinara. “Nikada prije nije bilo tako smrtonosne žrtve među novinarima. Ni u jednoj krizi, ni u jednom ratu”, rekao je, istaknuvši da izraelska vojska ne samo da ubija, već i zatvara novinare u Gazi i na Zapadnoj obali.

Uvjeren je da su palestinski novinari jedini vjerodostojni izvor vijesti o tome što se događa u Gazi. “Tamo praktički nema stranih i izraelskih novinara. Ako neko i uspije doći, to je pod pokroviteljstvom izraelske vojske, koja onda pregledava i cenzurira priloge, tako da se u ovom slučaju u biti radi samo o propagandi”, dodao je.

Na ugroženost novinarske profesije u Gazi upozorio je i novinar Boštjan Videmšek. “Niko, nikada, nije više riskirao i bolje radio svoj posao u ovoj profesiji. Prijatelji i kolege, preživjeli”, dodao je.

Međunarodne novinarske organizacije 26. februara proglasile su Međunarodnim danom podrške palestinskim novinarima.

Izvor: 24ur

About The Author