Globalni poziv na podršku novinarima u Gazi

Više od 100 medijskih radnika ubijeno je za 4 mjeseca

Globalni poziv na podršku novinarima u Gazi

Gotovo pet mjeseci je otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Palestinaca u Gazi u kojem je ubijeno više od 100 novinara dok mnogi drugi i dalje žive na rubu, a danas su mnogi novinari te novinarska udruženja i sindikati u odvojenim izjavama podržali ideju da se 26. februara obilježava kao Međunarodni dan palestinskih novinara.

– Industrijski radnici Svjetskog sindikata slobodnih novinara solidariziraju se s našim kolegama u Palestini pod izraelskom okupacijom. Sve oskudniji resursi dostupni Palestincima pogoršali su uvjete na terenu, čineći Gazu najopasnijim mjestom na svijetu za novinarstvo – saopćili su.

Sindikat je saopćio da se pridružuje Sindikatu palestinskih novinara i Međunarodnoj federaciji novinara na Međunarodni dan palestinskih novinara “kako bi proslavili hrabrost i kritički rad koji se provodi u pokrivanju zločina izraelske vojske”.

Medijske organizacije opetovano su protestirale protiv izraelskog namjernog napada na novinare, opisujući to kao ratni zločin prema međunarodnom humanitarnom pravu.

– Imali smo velike snove, ali jedini san koji nam je sada preostao je da kad umremo neka naša tijela ostanu netaknuta i prepoznatljiva – bile su riječi palestinske novinarke Ayat Khadoura.

– Sa svojim proizvoljnim zračnim napadima, izraelske oružane snage eliminiraju novinare jednog za drugim bez suzdržavanja, dok njihovi neprihvatljivi komentari odaju otvoreni prijezir prema međunarodnom humanitarnom pravu – rekao je Jonathan Dagher, voditelj RSF-ovog odjela za zapadnu Aziju.

Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA), organizacija koja predstavlja novinare, također je izrazila zabrinutost zbog onoga što naziva “uzastopni i razarajućim učincima na novinare u Palestini”.

– Lokalni novinari u Gazi nastavljaju riskirati svoje živote na prvim linijama. Ipak, poput većine civilnog stanovništva, oni se bore s nedostatkom krova nad glavom i nestašicom hrane i vode – rekao je Savez u saopćenju, nazivajući novinare “očima i ušima svijeta” o ratu u Gazi.

Jarni Blakkarly, koji radi s MEAA, na X-u je osudio namjerna ubistvo novinara. “Danas je Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim novinarima. Novinari u Gazi ubijaju se u očitom pokušaju da se uništi sposobnost svijeta da zna što se događa na terenu”, napisao je.

Stella Assange, supruga osnivača Wikileaksa i zatvorenog zviždača Juliana Assangea, u objavi na X-u također je pružila podršku palestinskim novinarima. “21. oktobra predsjednik IFJ-a posjetio je Juliana Assangea u zatvoru Belmarsh. Julian je izrazio duboku bojazan za položaj novinara u Gazi i rekao da je zabrinut zbog izazova s kojima su suočeni da nastave izvještavati”, napisala je.

Nacionalni sindikat novinara Filipina saopćenjem objavljenim na društvenim mrežama također se pridružio pozivu da se 26. februara obilježava kao Međunarodni dan palestinskih novinara.

Evropska federacija novinara, jedna od najvećih organizacija koja predstavlja novinare u Evropi, u saopćenju je rekla da će organizirati protets ispred zgrade Residence Palace u Bruxellesu.

Nacionalni sindikat novinara sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, u saopćenju od ponedjeljka, rekao je da se prisjeća “kolega u Gazi ubijenih od 7. oktobra” na Međunarodni dan palestinskih novinara i pozvali da se uplate donacije sigurnosnom fondu IFJ-a.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, sirijska državna novinska agencija SANA rekla je da su sirijski novinari u svim pokrajinama održali minutu šutnje za novinare koje je ubio izraelski režim u Gazi.

Tuniska novinska agencija TAP također je izvijestila da je vodeći sindikat novinara u zemlji “pozvao sve novinare da učestvuju u Međunarodnom danu solidarnosti s palestinskim novinarima i odaju počast ubijenima minutom šutnje.

Antony Balmain, novinar iz Australije, rekao je da je “ponosan” što je među novinarima širom svijeta “koji se solidariše s kolegama” za palestinske novinare.

Izvor: Press TV

About The Author