Guterres: Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

Vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne, a novinarske slobode, organizacije građanskog društva i privatni sektor od suštinskog su značaja

Guterres: Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas da kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa postaje kriza ljudskih prava.

Čelnik te svjetske organizacije u video poruci objavljenoj u četvrtak navodi da postoji diskriminacija u dostupnosti javnih službi u borbi protiv COVID-19 i da strukturne nejednakosti ometaju pristup tim službama.

Guterres je također izjavio da pandemija ima nesrazmjerne posljedice na određene zajednice, donosi rast govora mržnje, pogađa najranjivije grupe i stvara rizik nesrazmjernih sigurnosnih odgovora koji slabe odgovor zdravstvenih službi.

On je upozorio da uz jačanje etnonacionalizma, populizma, autoritarizma i potiskivanje ljudskih prava u nekim zemljama, aktuelna kriza može pružiti opravdanje za usvajanje represivnih mjera i ostvarivanje ciljeva nevezanih za pandemiju.

Guterres je u februaru objavio poziv na akciju zemljama, firmama i ljudima, da pomognu obnovi i oživljavanju ljudskih prava širom svijeta, izradivši plan u sedam tačaka usljed zabrinutosti zbog klimatskih promjena, sukoba i represije.

– Kao što sam rekao, ljudska prava ne mogu biti uskraćena za vrijeme krize, a sada smo suočeni s najvećom međunarodnom krizom – rekao je.

Generalni sekretar je naglasio da objavljuje izvještaj o tome kako ljudska prava moraju biti u fokusu odgovora na virus i oporavak od pandemije.

Guterres nije spomenuo nijednu zemlju niti stranku, ali je naglasio da vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne te da su novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i “građanski prostor” od suštinskog značaja.

Istaknuo je da sve vanredne mjere – uključujući vanredno stanje – moraju biti legalne, srazmjerne, neophodne i nediskriminatorne, moraju imati konkretan fokus i trajanje i najmanje agresivan pristup eventualnoj zaštiti javnog zdravstva.

Guterres je objavio izvještaj o tome kako se ljudska prava moraju tretirati u odgovoru na COVID-19 i ekonomskom oporavku.

– Poruka je jasna: Ljudi i njihova prava moraju biti prioritet i u središtu svih napora u borbi protiv pandemije – zaključio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Izvor: AP

About The Author