UNS osudio napade na novinare koji su izvještavali s protesta u Beogradu

Podsjećaju da je neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima posebno u kriznim situacijama

UNS osudio napade na novinare koji su izvještavali s protesta u Beogradu

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike za vreme protesta održanih prethodnih dana u Beogradu i pozvalo policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti ovih događaja.

Izvještavajući sa protesta u nedjelju i ponedeljak novinare su u svom poslu ometali policija, ali i učesnici skupa, saopćio je UNS.

U saopćenju je navedeno da je u toku prenosa uživo u nedelju, policija napala ekipu televizije Al Jazeere, a kako je rekla novinarka ove televizije Jelena Glušac, jedan policajac je uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga da ne bi snimio hapšenje demonstranata.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića te večeri policajac je udario pendrekom po ruci, a snimatelju Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku.

Jedan od učesnika skupa u toku izvještavanja napao novinara N1 Mladena Savatovića, unosio mu se u lice i prijetio, navedeno je u saopćenju.

– UNS podsjeća da je neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je neophodno da do javnosti stižu tačne informacije o zahtjevima i nezadovoljstvu građana – navedeno je u saopćenju.

Izvor: UNS

About The Author