Državni radio u Pakistanu otpustio je 749 medijskih radnika

Uprava PBC-a tvrdi da se organizacija suočava s budžetskim deficitom od oko 5,8 miliona američkih dolara tokom fiskalne godine

Državni radio u Pakistanu otpustio je 749 medijskih radnika

Državni Radio Pakistan objavio je da otpušta 749 zaposlenika što je odluka koja na snagu stupa odmah, a radnici su organizirali sjednicu u znak protesta zahtijevajući da ih se vrati na posao.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezina podružnica Pakistanska savezna unija novinara (PFUJ) osudili su to nečuveno masovno otpuštanje i zahtijevaju intervenciju pakistanske vlade da poništi odluku.

Memorandumom koji je izdala Pakistan Broadcasting Corporation (PBC) 20. oktobra ukinuta je usluga 177 novinarskih djelatnika, 531 programskog osoblja i 41 osoba iz radio stanice NCAC, te drugog osoblja iz internetskog odjela, navodeći da to čine zbog budžetskog deficita i nepotrebnosti radnika po ugovornom odnosu.

Uprava PBC-a tvrdi da se organizacija suočava s budžetskim deficitom od oko 5,8 miliona američkih dolara tokom fiskalne godine što im ne dopušta da zadrže uposlenike po ugovoru o djelu pod sadašnjim uvjetima.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je u julu direktorica programa PBC-a Khalida Nuzhat svim šefovima stanica uputila obavijest s uputama da pošalju imena i detalje svih radnika po ugovoru o djelu. U pismu je upozorila na stroge disciplinske mjere ako se šefovi stanica ne budu pridržavali uputa.

Kao odgovor na najavu otpuštanja, radnici su organizirali sjednicu ispred pakistanskog Vrhovnog suda tražeći da ih se vrati na posao.

Taj vid protesta dobio je podršku političkih stranaka uključujući čelnika Pakistanske narodne stranke (PPP) Nafisa Shaha, čelnika Pakistanske muslimanske lige (Nawaz) i bivšeg premijera Shahida Khaqana Abbasija i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ahsana Iqbala.

Oni su prisustvovali okupljanju i dali uvjeravanja da će to pitanje pokrenuti u parlamentu.

Radnici po ugovoru o djelu na PBS-u i ranije su upozoravali da im nisu isplaćivane plaće do osam mjeseci, dok su stalno uposleni redovno dobivali plaće.

Smanjenje broja uposlenika u medijskoj industriji i ekonomski izazovi koje su naveli neki vlasnici medija stvorili su posljednjih godina tešku situaciju u vezi s radničkim pravima za mnoge pakistanske novinare i medijske djelatnike.

Kao rezultat toga, mnogi su se novinari suočili s otpuštanjem, odgodom isplate plaća, prisilnim odlaskom jer nisu imali platu i drugim vrstama ekonomskog uznemiravanja.

Situacija je dodatno eskalirala od početka pandemije Covid-19 Jang i Geo Group otpustili su najmanje 3.000 medijskih djelatnika i novinara u okviru neprestanog smanjenja broja radnika od 2014. godine.

Za IFJ ovo masovno otpuštanje je sramota u vrijeme pandemije posebno ako se zna da je premijer Imran Khan najavio otvaranje 10 miliona radnih mjesta u zemlji te su zatražili hitno vraćanje radnika na posao.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author