Ljekarska komora ZDK uputila protest Tužilaštvu i medijima zbog objave detalja iz optužnice ljekara

U medijima osobe koje su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela označavaju se inicijalima, a ljekar je izložen stubu srama prije nego je i počelo suđenje

Ljekarska komora ZDK uputila protest Tužilaštvu i medijima zbog objave detalja iz optužnice ljekara

Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona uputila je reakciju Kantonalnom tužilaštvu ZDK te medijima nakon objave podignute optužnice protiv ljekara Jasmina Hodžića jer je objavljen puni identitet i detaljno opisane radnje zbog čega je već sada pokrenut javni linč protiv ljekara, ocijenili su.

U saopćenju podsjećaju da takva objava predstavlja istinito prenošenje nesporne činjenice o pokrenutom krivičnom postupku, te sadrže i napomenu kojom Kantonalno tužilaštvo naglašava da se svako smatra nevinim dok pravomoćnom presudom suda ne bude oglašen krivim.

No, problem nastaje s obzirom na to da objavljena vijest sadrži link na stranicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojoj kada se pristupi dolazi se do cjelokupnog teksta činjeničnog opisa optužnice i punog imena i prezimena optuženog, njegovog zvanja i svojstva, kao i do detaljno opisanih radnji i propusta za koje se sumnjiči i optužuje.

– To je dovelo do toga da je pokrenut linč protiv optuženog na društvenim mrežama tolikog obima da se on smatra već osuđenim, bez obzira na njegovo pravo da se smatra nevinim dok ne bude, eventualno, pravomoćno osuđen presudom suda – dodaju.

Iz Ljekarske komore ZDK ističu da su ljekaru na društvenim mrežama upućene teške uvrede, ozbiljne prijetnje, nije pošteđena ni njegova porodica, ali ni ljekari Kantonalne bolnice u Zenici, ta Ustanova i ljekarska profesija generalno.

Nadalje naglašavaju da reakcijom ne žele utjecati na normalan tok predstojećeg krivičnog postupka protiv Hodžića jer vjeruju da će sud poštovati njegovo pravo na pravično suđenje i donijeti zakonitu presudu te ako utvrdi njegovu krivicu onda treba za nju i odgovarati.

– Međutim, objavljivanje detalja optužnice i ličnih podataka optuženog dovodi do stvaranja javnog mišljenja po kojem je on kriv i bez suđenja i to smatramo oblikom pritiska na sud koji će suditi u ovom postupku – stav je Komore.

Kako su podvukli, u medijima osobe koje su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, dileri narkotika, razbojnici i pedofili označavaju se inicijalima i ne objavljuju detaljni podaci o njihovim radnjama, a u konkretnom slučaju ljekar, specijalista, koji je optužen za nehato počinjenje krivičnog djela izložen je stubu srama prije nego je i počelo suđenje.

Također, za činjenicu o potvrđivanju optužnice saznaje iz medija prije nego mu je potvrđena optužnica uručena.

– Takav način objavljivanja podataka iz krivičnog postupka neprimjeren je i šteti pravičnosti sudskog postupka i garantiranih ljudskih prava optuženog i po domaćem pravu i po Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda – zaključili su.

Izvor: Klix

About The Author