RTRS I BNTV: Za krađu glasova kriva – opozicija

Kao što su nekada građani Sarajeva sami sebe granatirali, tako je sada, sudeći po RTRS-u, opozicija sama krivotvorila i krala glasove koji su pripisivani Dodiku

RTRS I BNTV: Za krađu glasova kriva – opozicija

 

RTRS: Novi udari na profesiju

  1. – 31. oktobar 2022.

NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Mašta može svašta. U najkraćem, tako možemo opisati blok izvještaja koji su se bavili temom kontrolnog brojanja glasova za predsjednika RS-a. Prvo su gledatelji saznali da je opozicija podmetnula falsifikovane glasačke listiće na biračkim mjestima u Bratuncu i Šehovićima, na kojima je, da podsjetimo, zaokruženo ime Milorada Dodika. Sve to  navela je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Bursać s ciljem kompromitovanja izbornog procesa. A „krunski dokaz“, navedeno je u Dnevniku 2, jeste „činjenica da su taj podatak prije CIK-a objavili Jelena Trivić i Nebojša Vukanović“. Drugi izvještaj bavio se  „izbornom noći koja se mogla desiti samo u BiH, jer ona nije pravna država“, kako je to ustvrdio Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci. Odnosno, činjenica da CIK nije odmah verifikovao izbornu pobjedu Milorada Dodika „leži u sprezi opozicije i međunarodnih faktora koji ga ne žele vidjeti na čelu RS-a“.

JAVNA DEBATA: I tu se nije stalo, pa je donesena i vijest da je na Univerzitetu u Banjaluci održana javna debata u kojoj su se istaknuti i politički podobni članovi akademske zajednice utrkivali kako bi dokazali da se od okončanja izbora RS nalazi u stanju „priprema za nasilno preuzimanje vlasti i obojene revolucije režirane od stranih centara moći“ (Dnevnik 2, 26. oktobar).

TENZIJE I DISKREDITACIJA: Podizanje političkih tenzija i svjesni pokušaji diskreditacije opozicije tek su se za nijansu ublažili 27. oktobra, kada je CIK BiH objavio rezultate kontrolnog brojanja glasova i Milorada Dodika proglasio pobjednikom u utrci za predsjednika RS-a. No ni to nije bilo dovoljno da novinari RTRS-a, tačnije Gvozden Šarac, ostave na miru CIK i Vanju Bjelica-Prutinu. Naime, Bjelica-Prutina je, što je objavljeno na snimku sa sjednice CIK-a BiH, bila jedina protiv objavljivanja preliminarnih rezultata, i to je posebno podcrtano. Njeno obrazloženje uskraćeno je gledateljima, što je dio uobičajenog načina na koji novinari javnog servisa manipuliraju činjenicama i time svjesno u javnosti stvaraju pogrešnu sliku o određenom događaju ili osobi.

Kažemo, tek su za nijansu ublažili retoriku, jer Ajdin Cikota posebno se pozabavio radom CIK-a. I svoj izvještaj otvorio riječju „cirkus“, da bi, kako je naveo, sažeo komentare lidera vladajućih stranaka iz RS-a na rad Centralne izborne komisije. Šta je rekla opozicija, kako je komentarisala odluku CIK-a, gledatelji nisu informisani. A i to je, što po ko zna koji put konstatujemo, dio neprofesionalnog izvještavanja novinara RTRS-a.

Izdvojeno

Niko kao Branka Kusmuk. Nakon godina praćenja njenog izvještavanja, sasvim je logično ustvrditi da daleko više energije troši kako bi smišljala svoje komentare nego kako da profesionalno donese informacije o događaju kojim se bavi. Iz nedjelje iza nas izdvajamo „izvještaj“ o boravku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u BiH, kojom je prilikom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH otvorila tunel „Ivan“ na trasi Koridora 5C. No kako – navela je Kusmuk – bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH blokiraju sve infrastrukturne projekte u RS-u, otvaranje ovog tunela je „udruženi sarajevski antisrpski poduhvat“. Dodati bilo kakav komentar na ovo držimo suvišnim.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Sve o entitetskom budžetu

  1. – 31. oktobar 2022.

SJEDNICA CIK-a: Kontrolno brojanje glasova za izbor predsjednika RS-a i odluka CIK-a BiH da je Milorad Dodik izborni pobjednik bili su centralna tema kojom su se bavili novinari Dnevnika. Dodatan razlog je, prema procjeni uredništva Dnevnika, bila sama sjednica CIK-a BiH koja je veliki dio javnosti ostavila u dilemi da li su utvrđene neregularnosti koje su do nje dospjele tokom kontrolnog brojanja zapravo bile legalne.

BNTV je u izvještajima gledatelje upoznao sa stavovima opozicije koja je iskazala nezadovoljstvo radom CIK-a te žalbom Sudu BiH, koja je, kako je navedeno, sadržavala i više stotina dokaza kojim se osporava regularnost izbornog procesa.

SAMOUBISTVO U SJENI IZBORNIH PREVARA: U sjeni dešavanja vezanih za izborne rezultate ostalo je samoubistvo Mladena Dulića, mladića iz Laktaša, nakon što se društvenim mrežama proširio videosnimak njegovog popunjavanja aplikacije za posao koji je snimio i objavio jedan od šefova benzinske pumpe, Veljko Trišić. Sramno i neumjesno poigravanje s mladim čovjekom koji traži posao, a potom i niz nepriličnih komentara na društvenim mrežama odgovorni su za jedan mladi život. Čija će smrt biti vijest tek dan ili dva, a da se niko neće ozbiljno pozabaviti pitanjem ima li kraja poigravanja s ljudskim životima.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Kraj monitorisanog perioda obilježio je direktor RAK-a BiH Draško Milinović s najavom „preuzimanja rigorozne mjere protiv FACE TV-a“, čiji je vlasnik Senad Hadžifejzović gosta u svojoj emisiji upitao da li bi trebalo da se Milorad Dodik „smijeni, smiri ili umiri“. Iako nema validnih dokaza da je Hadžifejzović pozvao na ubistvo Dodika, RTRS je cijeli slučaj digao na nivo direktne prijetnje po njegov život, „potkrijepio“ tu tezu izjavama podobnih eksperata, uključujući i Dževada Galijaševića, te, očekivano, bezuslovno podržao Milinovića.

Promptno je reagovao i Dodik najavivši izmjene Krivičnog zakona RS, odnosno kriminalizaciju klevete i krivično sankcionisanje „širenja lažnih vijesti i govora mržnje“. U čemu uredništvo RTRS-a ne vidi ništa sporno.

Na drugoj strani, BNTV prenosi reagovanje Udruženja BH novinari koje je pozvalo RAK da preispita Milinovićev istup te emitovao i usporen snimak Hadžifejzovićeve izjave iz kojeg se ne može utvrditi da je pozvao na Dodikovo ubistvo.

Dodikova najava kriminalizacije klevete i lažnih vijesti samo je kratko spomenuta, bez ulaženja u analizu posljedica koje bi to imalo po slobodu govora i izvještavanja.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Dok je RTRS donio izvještaj, tačnije hvalospjev, o prijedlogu budžeta RS-a za narednu godinu, BNTV fokusirao se na stavku o visini budžeta predsjednika RS-a. Naime, umjesto budžeta predsjednika RS-a koji je u ovoj godini iznosio 10,8 miliona KM, Dodik bi u narednoj godini na raspolaganju trebao imati 56,5 miliona KM. Tako će, ukazali su novinari, on upravljati milionima  maraka za navodna socijalna davanja i humanitarne namjere, umjesto da tim novcem raspolažu nadležne institucije.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj s mitinga koji je vlast u Banjaluci organizirala kao podršku samoj sebi 25. oktobra. Od bezočnog pretjerivanja s brojem prisutnih, kojih je prema novinarima RTRS-a bilo 50 hiljada, do sadržaja onoga što je gledateljima preneseno, sve zaslužuje negativnu ocjenu. Tako je miting vlasti za novinare Dnevnika 2 RTRS-a bio „velika skupština naroda Srpske s koje je poručeno da nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH“. Novinari su, ne možemo se oteti dojmu, svjesno iz govora Milorada Dodika, Emira Kusturice te lidera stranaka vladajuće većine birali najzapaljivije i najhuškačkije poruke usmjerene kako prema opoziciji tako i prema predstavnicima međunarodne zajednice.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

 

About The Author