Navalni se oglasio prvi put nakon nestanka: Mislio sam da me nećete naći do sredine januara

Kazao je da sada živi iza arktičkog kruga na Jamalu, a najbliži grad nosi ime Labitnangi

Navalni se oglasio prvi put nakon nestanka: Mislio sam da me nećete naći do sredine januara
Foto: https://newsbook.com

Glavni ruski opozicionar Aleksej Navalni prvi put se oglasio nakon što je nestao u ruskom zatvoru. Tri sedmice niko nije mogao uspostaviti komunikaciju sa njim, uključujući njegove advokate i suprugu. Svi sudski postupci su bili obustavljeni.

Njegova prva objava pojavila se na društvenim mrežama nakon što je prebačen u IK-3 u selu Harp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu iza arktičkog kruga. Navalni je rekao da je doveden u koloniju 23. decembra uvečer.

– Ja sam tvoj novi Deda Mraz. Pa šta? Imam kaput od ovčije kože, kapu sa ušicama, a za 20 dana putovanja pustio sam bradu. Istina, nema jelena, ali ima ogromnih, pufnastih i vrlo lijepih ovčara – poručio je Navalni.

Kazao je da sada živi iza arktičkog kruga na Jamalu, a najbliži grad nosi ime Labitnangi.

– Ne kažem: ‘Ho-ho-ho’, nego kažem: ‘Oh-oh-oh’, kada pogledam kroz prozor, gdje je prvo noć, pa večer, pa opet noć. 20 dana puta je bilo prilično naporno, ali sam ipak bio odlično raspoložen, kako i dolikuje Deda Mrazu. Doveli su me u subotu uvečer. I transportovan sam uz takve mjere predostrožnosti i tako čudnom rutom (Vladimir – Moskva – Čeljabinsk – Jekaterinburg – Kirov – Vorkuta – Harp) da nisam očekivao da će me iko naći ovdje do sredine januara – poručio je.

Kazao je da je bio veoma iznenađen kada su vrata ćelije otvorena uz riječi: “Imate advokata”.

– Ne mogu vas još zabavljati pričama o polarnoj egzotici, jer nisam vidio ništa osim ćelije. A izvan prozora ćelije mogu vidjeti samo ogradu koja stoji uz zid – rekao je.

Njegov advokatski tim nije imao kontakt s njim od 6. Decembra, nakon što je premješten iz zatvora u kojemu je ranio boravio. Navaljni je jedan od vodećih Putinovih protivnika, a u zatvoru je od 2021. godine.

Izvor: Klix

About The Author