Evropski parlament usvojio amandman o napadima na KRIK i organizaciju CRTA

KRIK je dvije sedmice bio meta narodnih poslanika i tabloida bliskih državi koji su ih označili kao saradnike organizirane kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk

Evropski parlament usvojio amandman o napadima na KRIK i organizaciju CRTA
Foto: Politico.eu

Osuda napada na KRIK i nevladinu organizaciju CRTA naći će se u konačnom izvještaju Evropskog parlamenta o Srbiji, jer je za usvajanje tog amandmana danas glasala većina poslanika.

Grupa evropskih poslanika prošle sedmice osudila je kampanju tokom koje su novinari KRIK-a predstavljeni kao saradnici organizirane kriminalne grupe Veljka Belivuka i zajedno s predstavnicima organizacije CRTA targetirani u Narodnoj skupštini.

U danas usvojenom amandmanu na izvještaj o napretku Srbije navodi se da je Evropski parlament (EP) zgrožen nedavnim orkestriranim napadima narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Evropski poslanici koji su podnijeli amandman istakli su da je vrijeđanje i zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od poslanika kršenje demokratske prakse i da takve postupke treba najoštrije osuditi.

– Većina poslanika Evropskog parlamenta osuđuje napade srbijanskih poslanika i tabloida na CRTA-u, KRIK i druge nevladine organizacije i medije. Amandman za izvještaj o Srbiji usvojen je s 560 glasova za, 54 protiv i 68 uzdržanih – napisala je evropska poslanica Viola fon Kramon na svom Twitter nalogu.

Tokom dana usvojen je i amandman u kojem su evropski parlamentarci izrazili žaljenje jer Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) i javni servis Radio-televizija Srbije (RTS) nisu vjerodostojni u izvještavanju javnosti.

Zabilježeno je i da su sva udruženja nezavisnih novinara i medija u Srbiji istupila iz vladine Radne grupe za sigurnost novinara, jer institucije nisu reagirale na napade na novinare KRIK-a.

Izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je izvještaj koji je sastavio o Srbiji uravnotežen i da pozdravlja napredak tamo gdje ga je bilo, a da su izrečene kritike u njemu legitimne, dodajući da su napadi na novinare i nevladine organizacije neprihvatljivi.

Nisu samo napadi na novinare problematični za evropske poslanike, pa je tako u izvještaju istaknuto i da se traže uvjerljivi rezultati i efikasne istrage u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

KRIK je dvije sedmice bio meta narodnih poslanika i tabloida bliskih državi koji su ih označili kao saradnike organizirane kriminalne grupe koju je predvodio nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

Usprkos tome što godinama pišu da je ta grupa bliska crnogorskom kavačkom klanu i da ima veze u državnom vrhu i policiji Srbije, KRIK je označen kao „Belivukovo privatno glasilo“, čime su novinari smješteni u središte rata u kom je ta mafijaška grupa bila sa suparničkim škaljarskim klanom.

Napade su o osudile brojne ambasade, predstavnici tela Evropske unije, kao i domaća novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije i koji su višestruko nagrađivani za svoj rad.

Izvor: KRIK

About The Author