EU se prestaje reklamirati na X-u

Kao razlozi se navode “alarmantan porast” govora mržnje i dezinformacija na ovoj platformi

EU se prestaje reklamirati na X-u
Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba

Evropska unija za sada povlači svoje reklame s X-a Elona Muska, navodeći “alarmantan porast” govora mržnje i dezinformacija na platformi prije poznatoj kao Twitter.

Drastičniji potez mogao bi uslijediti sljedeće godine. Evropska komisija, izvršni ogranak bloka, mogla bi X-u nametnuti kaznu od više od 100 miliona dolara ako se utvrdi da je kompanija prekršila stroga nova pravila EU-a usmjerena na čišćenje digitalnih medija.

– Posljednjih tjedana vidjeli smo alarmantan porast dezinformacija i govora mržnje na nekoliko platformi društvenih medija – rekao je u petak Johannes Bahrke, glasnogovornik Evropske komisije.

Bahrke je rekao da je Komisija savjetovala institucijama EU-a da se “suzdrže od reklamiranja” na platformama na kojima je bio prisutan takav sadržaj, dodajući da može potvrditi samo da je X bio pogođen privremenom zabranom.

U oktobru, nekoliko dana nakon što je Hamas pokrenuo napad na Izrael, Evropska komisija zatražila je od X-a da dostavi pojedinosti o radnjama koje poduzima u borbi protiv širenja “ilegalnog sadržaja i dezinformacija” na svojoj platformi.

Komisija trenutno pregledava X-ov odgovor i odlučuje o sljedećim koracima. Također je zatražio slične informacije od TikToka i Facebooka.

Kompanije društvenih medija koje posluju u EU-u vezane su obavezama utvrđenim u Zakonu o digitalnim uslugama, značajnom zakonodavstvu, donesenom u augustu, kojim se nastoje strože regulirati velike tehnološke kompanije i zaštititi prava ljudi na internetu.

Prema DSA-u, kompanije za koje se utvrdi da su se oglušile o njegova pravila mogu biti kažnjene do šest posto svog godišnjeg globalnog prihoda.

Izvor: CNN

About The Author