Angela Merkel napala Twitter zbog zabrane profila predsjednika SAD-a

Stižu i druge kritike na odluke Twittera jer smatraju da je ugrožena sloboda govora

Angela Merkel napala Twitter zbog zabrane profila predsjednika SAD-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je kritizirala odluku Twittera o zabrani naloga predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, nazvavši to “problematičnim” kršenjem “temeljnog prava na slobodu govora”.

Twitter je suspendirao nalog Trumpa nakon nereda na Kapitolu, pozivajući se na “ponovljena i teška” kršenja politika te kompanije, a Facebook je poduzeo slične akcije.

Merkel je poručila putem svog glasnogovornika da bi američka vlada trebala slijediti njemačku praksu usvajanja zakona koji ograničavaju internetsko poticanje na nasilje, umjesto da prepušta platformi poput Twittera i Facebooka da sami izrađuju svoja pravila.

Ova izjava ističe ključno područje neslaganja između SAD-a i Evrope oko toga kako regulirati platforme društvenih medija. EU želi regulatorima dati više ovlasti da natjeraju internetske platforme kao što su Facebook ili Twitter da uklanjaju ilegalni sadržaj. U SAD-u su tehnološke kompanije tradicionalno prepuštene vlastitim ograničenjima.

Glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert, kazao je da je sloboda govora “temeljno pravo od vitalnog značaja” koje se može ograničiti, “ali samo u skladu sa zakonima i u okviru koji je definirao zakonodavac, a ne odlukom uprave platformi društvenih medija”.

Pojasnio je da je iz tog razloga kancelarka smatrala “problematičnim” zabranu naloga Trumpa.

Seibert se osvrnuo na njemački zakon o govoru mržnje na internetu koji je stupio na snagu 2018. godine, stavljajući zemlju u prvi plan globalnih napora u regulaciji tog pitanja.

Zakon zahtijeva da društveni mediji uklone potencijalno ilegalni sadržaj u roku od 24 sata od primanja obavijesti o njemu ili će se suočiti s visokim novčanim kaznama i smatra se jednim od najtežih ograničenja internetskog sadržaja zapadnog svijeta.

Kritiku Merkel na zabranu ponovio je francuski ministar financija Bruno Le Maire kazavši da je “šokiran” potezom Twittera, ističući da digitalnu regulaciju ne bi trebala provoditi sama digitalna oligarhija te da je regulacija digitalne arene stvar vlada i pravosuđa.

Zabrana se također našla na udaru Alekseja Navaljnog, istaknutog ruskog bloger koji ju je nazvao “neprihvatljivim činom cenzure” koju bi Kremlj iskoristio da bi opravdao vlastito uvrštavanje državnih medija na crnu listu.

Izvor: Financial Times

About The Author