Otkazana dodjela nagrada PEN America nakon bojkota pisaca zbog rata u Gazi

Vjerujemo da je PEN America izdao deklariranu predanost organizacije miru i jednakosti za sve, te slobodi i sigurnosti za pisce posvuda – stoji u pismu koje je prošlog mjeseca potpisalo nekoliko poznatih pisaca

Otkazana dodjela nagrada PEN America nakon bojkota pisaca zbog rata u Gazi
Pen America

Istaknuta književna grupa PEN America otkazala je svoju godišnju dodjelu nagrada nakon što su se deseci nominiranih pisaca povukli u znak protesta protiv rata u Gazi.

Grupa, koja je posvećena slobodi izražavanja, objavila je u ponedjeljak da otkazuje događaj najavljen za narednu sedmicu. Devet od deset pisaca nominiranih za PEN knjižnu nagradu povuklo se iz konkursa zbog navodnog nedostatka podrške palestinskim piscima.

Ovaj potez dolazi usred rastućeg protestnog pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama u znak podrške Gazi. Od 61 autora i prevoditelja nominiranih za nagradu, njih 28 povuklo je svoje knjige iz razmatranja, navodi se u saopćenju.

– Ovo je važan događaj i u njega je uložena ogromna količina posla, tako da svi žalimo zbog ovakvog ishoda, ali na kraju smo zaključili da nije moguće provesti proslavu na način na koji smo se nadali i planirali – rekla je izvršna direktorica PEN-a Suzanne Nossel.

Glavna direktorica književnog programa američkog PEN-a, Clarisse Rosaz Shariyf, dodala je da iznimno cijene to što su pisci slijedili svoju savjest, bez obzira na to jesu li odlučili ostati nominirani u svojim kategorijama ili ne.

– Žao nam je što je ova situacija bez presedana oduzela pažnju sa izvanrednog rada koji su odabrali cijenjeni, pronicljivi i marljivi suci u svim kategorijama – dodala je.

Niz otvorenih pisama koje su potpisali kandidati PEN-a proteklih sedmica kritizirali su PEN jer nisu jasno stali uz Gazu u ratu koji je započeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

– U kontekstu izraelskog rata protiv Gaze, vjerujemo da je PEN America izdao deklariranu predanost organizacije miru i jednakosti za sve, te slobodi i sigurnosti za pisce posvuda – stoji u jednom pismu koje je prošlog mjeseca potpisalo nekoliko poznatih pisaca.

Pisci su tvrdili da je grupa djelovala kao “kulturni paravan za američku izuzetnost” i da je suučesnik u “normaliziranju genocida”.

Svečana dodjela nagrada trebala je biti održana 29. aprila.

Izvor: BBC

About The Author