Oformljena Koordinacijska grupa palestinskog medijskog sektora

Osnivanje grupe dolazi usred najgore krize s kojom se suočavaju novinari i mediji u Palestini od početka rata u Gazi 7. oktobra

Oformljena Koordinacijska grupa palestinskog medijskog sektora
Foto: pexels-musa-zanoun

 

Četiri medijska udruženja i organizacije oformile su “Grupu za koordinaciju palestinskog medijskog sektora-PMSCG” koja će za cilj imati podršku novinarstvu u Palestini.

Grupa se sastoji od Sindikata palestinskih novinara (PJS), Palestinskog udruženja izdavača/Osnivačkog odbora (PPA), Palestinskog udruženja privatnih radija (PAPR) i Centra za razvoj medija (MDC) na Univerzitetu Birzeit.

Osnivanje grupe dolazi usred najgore krize s kojom se suočavaju novinari i mediji u Palestini od početka rata u Gazi 7. oktobra. Više od 100 palestinskih novinara i medijskih djelatnika je ubijeno, a mnogo više ih je ozlijeđeno ili raseljeno.

PMSCG će voditi rehabilitaciju i poboljšanje medijskog sektora i pokrenuti proces ponovne izgradnje otpornijih medija u Palestini.

Na sastanku je PMSCG donio odluku da će 3. maja organizirati zajednički događaj povodom Svjetskog dana slobode medija, kako bi se istaknuli izazovi novinara u Palestini i mogući načini njihovog prevladavanja.

Događaj će također okupiti sve organizacije uključene u podršku novinarima i stvoriti “Savez za slobodu izražavanja i temeljna prava u Palestini”.

Izvor: IFJ

 

About The Author