Štrajk za odbranu novinarskih vrijednosti u francuskim novinama

Imenovanje novog urednika novinari vide kao znak da on planira izdati historijat novina dajući prednost mišljenju na štetu izvještavanja o činjenicama

Štrajk za odbranu novinarskih vrijednosti u francuskim novinama

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su odlučnost novinara francuskih sedmičnih novina Journal du Dimanche (JDD), koji su danas obilježili 32. uzastopni dan štrajka u odbrani novinarskih vrijednosti, što ga čini jednim od najdužih štrajkova francuskih medija od 1975. godine.

Čitatelji JDD-a provode peti vikend zaredom bez tih novina, što je bez presedana u francuskom medijskom svijetu od 28-mjesečnog štrajka u novinama Parisien 1975. godine.

Nakon ankete 22. jula u kojoj je 98 posto novinara JDD-a glasalo za nastavak štrajka, trajanje štrajka premašuje dva historijska štrajka u francuskim medijima, 31-dnevni štrajk na i-Téléu 2016. godine i 27-dnevni štrajk na Radio Franceu 2015. godine.

Godine 2016. novinari i-Téléa branili su svoju uređivačku nezavisnost od uplitanja njihovog novog vlasnika, francuskog milijardera biznismena Vincenta Bolloréa, koji je sada u procesu preuzimanja JDD-a od francuske medijske grupe Lagardère.

Imenovanje novog urednika u JDD-u novinari vide kao znak da Bolloré već preuzima odgovornost i planira izdati historijat novina dajući prednost mišljenju na štetu izvještavanja o činjenicama.

– Možda je iznenađenje da je štrajk novinara JDD-a toliko dugo trajao, ali ovo rekordno trajanje je razmjerno napadu na vrijednosti novinarstva. Pozdravljam odlučnost novinara, koji odbijaju biti žrtvovani i koji se bore da novinarstvo ne dopusti da ga slomi vlasnik koji gaji samo prezir prema novinarstvu. Uposlenici JDD-a zaslužuju visok nivo solidarnosti – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Kampanja podrške JDD-u pokrenuta je na velikom skupu s oko 1.000 učesnika koji je na inicijativu RSF-a organiziran u Théâtre Libre u Parizu 27. juna u odbrani uređivačke zavisnosti.

Francuskom su parlamentu 19. jula predana dva zakona u kojima se predlažu konkretni mehanizmi za očuvanje uredničke nezavisnosti i, kako stoji u jednom od prijedloga zakona, za sprječavanje vlasnika da nametne “uredničkog direktora na čelo novina suprotno mišljenju 99 posto novinara koje zapošljava”.

Izvor: RSF

About The Author